ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Η εργασία βλάπτει την υγεία

Επτά στους δέκα Ελληνες είναι δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες στον χώρο της δουλειάς τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Η εργασία βλάπτει σοβαρά… την υγεία πιστεύουν οι εργαζόμενοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό κατέδειξε η «πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση σχετικά με την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (ΕU-ΟSΗΑ) που διεξήχθη στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κατά την έρευνα η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική «πρωτιά» καθώς, όπως δήλωσαν επτά στους δέκα συμπολίτες μας, οι συνθήκες για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία τους έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 64% των Ελλήνων θα άλλαζε δουλειά αν του προσφέρονταν καλύτερες απολαβές, ενώ το 47% θα μεταπηδούσε σε άλλη θέση αν οι συνθήκες ασφαλείας και υγείας ήταν καλύτερες. Ακόμη το 43% θα άλλαζε εργασία αν υπήρχε η σιγουριά από την προσφερόμενη θέση απασχόλησης, ενώ το 21% θα άλλαζε πόστο αν οι ώρες εργασίας ήταν λιγότερες.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην έρευνα, το 85% των Ελλήνων «χρεώνει» σε μεγάλο ή μικρό βαθμό την κακή κατάσταση της υγείας του στο επάγγελμα που ασκεί. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία η χώρα μας φιγουράρει στην πέμπτη χειρότερη θέση, πίσω από την Ιταλία, την Κύπρο, τη Σλοβενία και την (πρώτη) Λιθουανία.

Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης σε ό,τι αφορά την «ανάπτυξη συνθηκών ασφαλείας και υγείας στην εργασία» καθώς το 66% των Ελλήνων αναφέρει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη δουλειά του έχουν επιδεινωθεί λίγο ή πολύ τα τελευταία χρόνια. Διόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι στην εν λόγω λίστα η χώρα μας διαθέτει τα αρνητικά «πρωτεία», την οποία ακολουθούν οι πρώην σοσιαλιστικές Βουλγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Λιθουανία και Λετονία. Αντίθετα, το 31% τις βρίσκει καλύτερες ή πολύ καλύτερες, εκτίμηση που φέρνει τη χώρα μας δεύτερη στη σχε τική λίστα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27».

Ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των Ελλήνων για την οικονομική κρίση. Το 80% των συμπολιτών μας εν γένει βλέπει χειρότερες ημέρες στις συνθήκες εργασίας τους λόγω της ύφεσης, ποσοστό που ανέρχεται σε 83% στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 34 ετών. Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας, πίσω από τη Σλοβενία και τη Λιθουανία.

Δ ιχασμένοι εμφανίζονται οι συμπολίτες μας σε ό,τι αφορά την επίγνωση των κινδύνων ασφαλείας και υγείας στον εργασιακό χώρο τους. Το 50% αναφέρει ότι είναι επαρκώς ενημερωμένο για τους εν λόγω κινδύνους, ενώ το έτερο 50% δηλώνει το αντίθετο. Ωστόσο ακόμη και σε αυτήν την κατηγορία η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση από το τέλος, μπροστά από τη Λιθουανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε επίπεδο ΕΕ προκύπτει ότι «η οικονομική ύφεση πιέζει τους ευρωπαίους εργαζομένουςκαθώς “έξι στους 10 αναμένουν ότι οι συνθήκες εργασίας θα πληγούν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, ιδίως όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια”». Ακόμη η υπηρεσία επισημαίνει ότι «η πλειονότητα των ερωτηθέντων (75%) στα κράτη-μέλη πιστεύει πως τα προβλήματα υγείας οφείλονται, τουλάχιστονσε κάποιο βαθμό, στο είδος του ασκούμενου επαγγέλματος».

«Η οικονομική κρίση μπορεί να ωθήσει τις επιχειρήσεις να αγνοήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τη σημασία της ασφάλειας και της υγείας στον χώρο εργασίας» σχολίασε ο διευθυντής του ΕU-ΟSΗΑ Γιούκα Τακάλα και συμπλήρωσε ότι «το βραχυπρόθεσμο κέρδος δεν αντισταθμίζει το κόστος των μακροπρόθεσμων προβλημάτων». «Οι πιο υγιείς χώροι εργασίας τείνουν να είναι και οι πιο παραγωγικοί».