Πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

“Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια”.

Αυτό θα είναι το κεντρικό σύνθημα της πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για όλο το Δημόσιο στις 28 Φεβρουαρίου 2024, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Η κινητοποίηση θα έχει χαρακτηριστικά γενικής απεργίας, καθώς πλήθος Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων του ιδιωτικού τομέα έχει λάβει αποφάσεις για απεργία την ίδια ημερομηνία.

Οι εργαζόμενοι απεργούν διεκδικώντας ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις και ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για την τραγωδία των Τεμπών: «Δεν ξεχνάμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών». Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα μνημόνια, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων –θυμίζει η ΑΔΕΔΥ– έχουν μειωθεί κατά 40% και παράλληλα καταργήθηκαν τα «δώρα» (13ος – 14ος μισθός), επιβλήθηκε εισφορά αλληλεγγύης 2%.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της «προκαλεί με τα ψίχουλα εισοδηματικής πολιτικής και οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και την εξαθλίωση», τονίζει το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων. «Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους κολλητούς της και τους ημέτερους. Τους διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου -τα δικά της παιδιά- στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα», συμπληρώνει η ΑΔΕΔΥ, παρατηρώντας ότι «χρήματα υπάρχουν, απλά μοιράζονται σε ημέτερους».

Τι διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ οι Νοσοκομειακοί γιατροί συμμετέχουν στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου και διεκδικούν:

•Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.

•Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

•Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. 

•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

•Να μην συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο. 

•Να μπει τέλος στο αίσχος των μετακινήσεων.

•Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών .