Πανελλαδική μελέτη: Η άσκηση «φάρμακο» για τα καρδιαγγειακά

Η ΑΣΚΗΣΗ παραμένει πρώτη προτεραιότητα για τη διατήρηση της υγείας, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η διαπίστωση αυτή, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά σε πανελλαδική μελέτη με 2170 ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα και νοσηλεύθηκαν στο Ιπποκράτειο ή σε διάφορα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Από τη μελέτη, προέκυψε ότι όσοι βάδιζαν επί 20 λεπτά, δύο φορές την εβδομάδα (περίπου οι μισοί), είχαν μεγαλύτερη προστασία και μικρότερο κίνδυνο υποτροπής, έναντι εκείνων που δεν ασκούνταν καθόλου. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο αν. καθ. Καρδιολογίας κ. Χρ. Πίτσαβος, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Cardio Athena 2008 που θα γίνει στις 11-12 Απριλίου 2008.

Ο καθ. Καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδης, επεσήμανε ότι στο συνέδριο θα παρουσιασθούν μελέτες για την εφαρμογή εμβολίου αντιμετώπισης της υπέρτασης. Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε 20 ασθενείς με μέτρια υπέρταση και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Εάν οι μελέτες συνεχίσουν να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε μια πενταετία.

Παράλληλα, στο Ιπποκράτειο, επιχειρείται η ηλεκτρική διέγερση των καρωτίδων, με έναν ειδικό «βηματοδότη», για τα περιστατικά σοβαρής υπέρτασης, που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική θεραπεία.

Στο συνέδριο θα γίνει ειδική αναφορά στη στυτική δυσλειτουργία ως προειδοποίηση για την έλευση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα προκαλούν μείωση της φλεγμονής που υπάρχει σε ολόκληρο το σώμα των πασχόντων, ενώ μελετάται και η χρήση της ασπιρίνης για τη μείωση των προβλημάτων της στυτικής δυσλειτουργίας.