ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟ: Ξεψύχησε αβοήθητος μέσα στο χιονιά

Της Μαρίνας Ριζογιάννη
rizogianni@pelop.gr     
 
Οι «άθλιοι» των Πατρών είναι εδώ. Το πρώτο κρούσμα θανάτου αστέγου στην πόλη, από το ψύχος, φαίνεται ότι αποτελεί γεγονός και μάλιστα σαν τραγικό θρίλερ.
Το θύμα βρέθηκε νωρίς χθες το πρωί σε παρτέρι στο πάρκινγκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Ο άτυχος άνδρας είχε επισκεφτεί το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά οι γιατροί που τον εξέτασαν δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα κι έτσι δεν κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο.
Τραγική ιστορία η οποία αποδεικνύει πόσο σκληρή είναι η καθημερινότητα για κάποιους αλλά και την έλλειψη κοινωνικών αντανακλαστικών και προετοιμασίας για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η οικονομική κρίση σε χώρους όπως τα νοσοκομεία.
Ο εντοπισμός του άψυχου άντρα, που σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για 75χρονο Πατρινό με προβλήματα ακοής, έξω από το ΠΓΝΠ, ελάχιστα μέτρα από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σήμανε συναγερμό στον χώρο του νοσοκομείου. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτε παραπάνω από το να επιβεβαιώσουν τον θάνατό του. Αμέσως ενημερώθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Απόστολος Λέτσιος, όπως και η Ασφάλεια Πατρών.
Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Λέτσιος, και τα οποία προέκυψαν από την εσωτερική έρευνα που έκανε, ο 75χρονος είχε επισκεφτεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου το μεσημέρι της Τρίτης. «Όπως αναφέρουν οι εφημερεύοντες γιατροί, τον εξέτασαν και δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα παθολογικής ή άλλης φύσεως γι’ αυτό και δεν του έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο».
Ο ηλικιωμένος άνδρας όμως δεν έφυγε από τον χώρο του νοσοκομείου και αρκετές ώρες αργότερα εργαζόμενοι τον εντόπισαν να περιφέρεται στο εσωτερικό του. Μάλιστα, όπως προσθέτει ο κ. Λέτσιος, το προσωπικό τού έδωσε κουβέρτες ώστε να αντιμετωπίσει το κρύο. Όπως δείχνει όμως η τραγική εξέλιξη, δεν είχε πού να πάει ούτε κανέναν να τον αναζητήσει κι έτσι παρέμεινε στον χώρο του νοσοκομείου. Κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πώς βρέθηκε εκτός του κτιρίου και αναζήτησε καταφύγιο σε παρτέρι του νοσοκομείου. Επίσης γεννά ερωτηματικά πώς κανείς δεν τον εντόπισε: Ο χώρος στον οποίο βρέθηκε το πτώμα του είναι πολυσύχναστος, καθώς επισκέπτες και συνοδοί των ασθενών χρησιμοποιούν το πάρκινγκ σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Επίσης γεννά ερωτηματικά γιατί οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν ειδοποίησαν την κοινωνική υπηρεσία του νοσηλευτικού ιδρύματος για να επιληφθεί του περιστατικού από τη στιγμή που διαπίστωσαν ότι πρόκειται για άστεγο. Επίσης θα μπορούσε να γίνει κάποιο τηλεφώνημα προς τον Δήμο Πατρέων και τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Χάρη Μασσαρά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το κύμα κακοκαιρίας με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προετοίμασε το Κεντρικό ΚΑΠΗ (Βοσπόρου 7, στα Προσφυγικά), ώστε να δεχθεί όλους τους άστεγους. Μάλιστα καλούσε τους πολίτες όταν αντιληφθούν κάποιον άστεγο, να επικοινωνούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου με το τηλέφωνο του Κοινωνικού Οργανισμού (2610 390963), αλλά και με το κινητό τηλέφωνο του ίδιου (6974 477683), έτσι ώστε ο άστεγος να μεταφέρεται αμέσως στο ΚΑΠΗ.
Στην περίπτωση αυτή δεν έγινε χρήση της συγκεκριμένης παροχής με αποτέλεσμα ο 75χρονος να βρει τραγικό θάνατο. Βέβαια, για τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής εξέτασης.