Πανεπιστημιακοί: Ασυδοσία λόγω θεσμικού πλαισίου!

Αποδείξεις και ονόματα ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

Στις εκάστοτε ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που δεν έχουν φροντίσει και ούτε έχουν όπως φαίνεται την πολιτική βούληση να θεσπίσουν ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, απέδωσαν την ασυδοσία που υπάρχει σήμερα στο χώρο της υγείας ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης και Χάρης Βαβουρανάκης.

Ο κ. Πασπάτης, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “το πολιτικό σύστημα, χρησιμοποιεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς και οι πανεπιστημιακοί γιατροί, χρησιμοποιούν το πολιτικό σύστημα και έτσι ωφελούνται όλοι”.

Υπογραμμίστηκε ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει άμεσα να τοποθετήσει νέες διοικήσεις και στις ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά.

Ναι στα απογευματινά με διαφάνεια

Αναφορικά με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, η θέση του Συλλόγου είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με διαφανή τρόπο και με την τήρηση του νομικού πλαισίου που τα διέπει.

Οι εξηγήσεις των γιατρών στο Σύλλογο

Για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Γιάννη Μελισσά και Μαρία Καλμαντή που κλήθηκαν χθες να δώσουν εξηγήσεις, ο μεν πρώτος για την συνεργασία του με ιδιωτική κλινική των Χανίων όπως έχει καταγγελθεί και η δεύτερη για τον χρηματισμό από γονείς παιδιών που παρακολουθούσε για να τους ενημερώνει για την πορεία της υγείας τους, ο κ. Πασπάητς είπε ότι όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

“Θέλουμε αποδείξεις και ονόματα”

Σημείωσε αυτό, ότι για τις καταγγελίες που υπάρχουν, χρειάζονται αποδείξεις, ενώ εξήγησε ότι οι δυνατότητες του Συλλόγου είναι περιορισμένες και η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε γιατρό είναι διαγραφή 3 μηνών από το Σύλλογο.

Κλήθηκαν ακόμη, οι θωρακοχειρουργοί Δροσίτης και Μονιάκης, για να εξηγήσουν γιατί δεν ενημέρωσαν σε δυο περιπτώσεις ασθενών που επρόκειτο να χειρουργηθούν, τον διευθυντή της κλινικής Γιώργο Χαλκιαδάκη, για το είδος των επεμβάσεων που επρόκειτο να κάνουν, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να μην υπογράψει πρόγραμμα χειρουργείων και να αναβληθούν οι εγχειρήσεις.

Κλήθηκε ακόμη ο καθηγητής Βασίλης Γεωργούλιας, για να ενημερώσει τον Σύλλογο για το είδος της συνεργασίας του με ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας. Ο κ. Γεωργούλιας ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκτός Ηρακλείου και θα δώσει τις εξηγήσεις του σε άλλη ημερομηνία.

Η χθεσινή συνάντηση είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και ο Σύλλογος θα λάβει σε άλλη συνεδρίαση τις αποφάσεις του, για το ποιοι γιατροί θα παραπεμφθουν στο Πειθαρχικό.

Συνάντηση με βουλευτές

Το προεδρείο του ΙΣΗ στις επόμενες ημέρες θα συναντήσει θεσμικά τους κυβερνητικούς βουλευτές για να τους ενημερώσει και να ζητήσει την βοήθεια τους στα θεσμικά, ζωτικής σημασίας προλήματα που απασχολούν το ιατρικό Σώμα του νομού.