ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Φρένο στους… “δορυφόρους” !

Ελεγχο στις ανεξέλεγκτες υπηρεσίες από την επιτροπή ερευνών του Πανεπιστημίου

 

Της Κατερίνας Μυλωνά

Τέλος σε όλα τα παράτυπα λειτουργούντα προγράμματα εντός του χώρου του Πανεπιστημίου Κρήτης επιχειρεί να βάλει η Επιτροπή Ερευνών του ιδρύματος. Μετά τη χθεσινή ολομέλεια της ΕΕ στο Ρέθυμνο, ξεκινά ένας κύκλος ελέγχου που αφορά στη λειτουργία των ιατρικών προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών που λειτουργούσαν ως «δορυφόροι» του Ιδρύματος. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι επίμαχες υπηρεσίες του ΒΕΜΜΟ, το εργαστήριο με επικεφαλής τον διευθυντή της οφθαλμολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Τσιλιμπάρη, και το Eργαστήριο Yπνου, με υπεύθυνο τον κ. Σιαφάκα.

Στη χθεσινή ολομέλεια παρέστησαν για να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις ο πρύτανης του Π.Κ., κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, κ. Οδυσσέας Ζώρας, και ο κ. Τσιλιμπάρης. Ο κ. Σιαφάκας έχει δεσμευτεί ότι θα παρευρεθεί στην επόμενη ολομέλεια που αναμένεται εντός του Μαρτίου.

Οι τοποθετήσεις των κ.κ. Παλλήκαρη και Ζώρα κυμάνθηκαν στο πλαίσιο των προχθεσινών ανακοινώσεών τους. Προηγήθηκε η εισήγηση του νομικού συμβούλου του ιδρύματος, ο οποίος, ουσιαστικά, μίλησε για θολό θεσμικό και νομικό πλαίσιο που πρέπει να ξεκαθαρίσει.

Τα μέλη της ολομέλειας πρότειναν δύο πλαίσια απόφασης, εκ των οποίων «πέρασε» το ένα μετά από ψηφοφορία. Στο πλαίσιο που απορρίφθηκε προβλέπονταν πιο «σκληρά» μέτρα, όπως να ζητηθεί από τον ΕΛΚΕ η παραίτηση του πρύτανη, να σταλεί ένας φάκελος με όλα τα στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να επιβληθούν τυχόν πειθαρχικές κυρώσεις αλλά και στον εισαγγελέα για να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Όμως, μέλη της ολομέλειας θεώρησαν πως ρόλος τους δεν είναι να υποδείξουν στο υπουργείο και τον εισαγγελέα τι θα πράξουν. Ούτως ή άλλως, η απόφασή τους και τα όσα συμβαίνουν είναι στη διάθεση όλων των αρμοδίων.

Η χθεσινή απόφαση ψηφίστηκε, τελικά, σημείο με σημείο με τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων.

Η απόφαση

Αναλυτικά, η απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ερευνών έχει ως εξής

« Λαμβάνοντας υπόψη

α) το με αριθμ. πρωτ. Φ102/45/177175/26.11.09 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ με θέμα «Πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Επιτροπής Ερευνών του Π.Κ. κατόπιν της πορισματικής έκθεσης της Οικονομικής Επιθεωρήτριας Στεφ. Ζερβάκη»,

β) της με αριθμ. πρωτ. 241/21.1.10 σχετικής απάντησης της Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών προς την Πρυτανεία του Π.Κ.,

γ) της με αριθμ. πρωτ. 14/27.1.10 σχετικής απάντησης της Πρυτανείας προς το ΥΠΕΠΘ και

δ) το με αριθμ. πρωτ. 5904/Β1/15.1.08 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ με θέμα «Πορισματική έκθεση κ. Στεφανίας Ζερβάκη».

ε) τις διευκρινήσεις από τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής κ. Ζώρα και τον κ. Τσιλιμπάρη

στ) την από 18.2.10 γνωμοδότηση των κ.κ. Βοργιά και Κατσιγιαννάκη.

ζ) και μετά από τη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίζει

1. Στα προγράμματα με ΚΑ 622 και 1386 διακόπτεται η διαχείριση εσόδων που προκύπτουν από ιατρικές θεραπευτικές πράξεις εκτός εάν διαπιστωθεί από την ΕΕ πως οι πράξεις αυτές γίνονται σύννομα.

2. Σε όλα τα προγράμματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρέπει μέσα σε διάστημα δύο μηνών να εφαρμοστεί η απόφαση της 299 συνεδρίασης της ΕΕ

3. Να τεθεί ερώτημα στο ΥΠΕΠΘ εάν μπορεί και υπό ποιους όρους να γίνεται παροχή υπηρεσίας από προγράμματα που διαχειρίζεται ο ΕΛ

4. Κοινοποίηση απόφασης σε Σύγκλητο και ΥΠΕΠΘ.

5. Μέριμνα για τη δημιουργία αποθεματικού του ποσού που έχει εισπράξει ο ΕΛ από την παρακράτηση των ΚΑ 622, 1316 και 1386 από το έτος 1995 έως σήμερα.»

«Ακολουθούμε αυτό που λέει η Ιατρική, από τη δική μας άποψη, σταματάμε οποιαδήποτε πληρωμή στα προγράμματα για επεμβατικές ιατρικές υπηρεσίες γιατί θεωρούνται ότι δεν μπορούν να γίνονται στο Πανεπιστήμιο αλλά το ΠΑΓΝΗ. Ήταν απόφαση προειλημμένη, ξέραμε πλέον το έγγραφο του υπουργείου και του Δ.Σ. της Ιατρικής. Δε σημαίνει ότι σταματάει να υπάρχει το ΒΕΜΜΟ, έχει μεταπτυχιακά προγράμματα, άλλου τύπου υπηρεσίες… το κομμάτι που έχει να κάνει με τις επεμβάσεις μεταφέρεται στο ΠΑΓΝΗ», εξηγεί στην «Π», ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ και αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, κ. Μανώλης Πετράκης. Επόμενο βήμα της ΕΕ είναι να ελέγξει όλα τα προγράμματα παροχής υπηρεσιών και να διαπιστώσει αν έχουν τα εχέγγυα να συνεχίζουν τη λειτουργία τους, αδειοδότησεις, και γενικά ό, τι απαιτείται για να λειτουργούν νόμιμα.

«Ψάχνουμε να βρούμε ότι όλα τα προγράμματα παροχής υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν με το σωστό τρόπο», αναφέρει ο κ. Πετράκης και προσθέτει πως «δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς όταν ξέραμε από έγγραφα του υπουργείου ότι κάποιες διαδικασίες είναι μη σύννομες, δεν μπορούμε να μη σταματήσουμε να έχουμε έσοδα από αυτές τις διαδικασίες».

Ο κ. Πετράκης, όπως λέει, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Παιδείας και ζητά να ξεκαθαρίσει το θολό νομικό πλαίσιο που επικρατεί στη λειτουργία των προγραμμάτων.

Σημειώνεται πως τα προγράμματα με ΚΑ 622 και 1386 είναι το πρόγραμμα με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Παλλήκαρη που εκτελείται στις εγκαταστάσεις του ΒΕΜΜΟ και τον κ. Τσιλιμπάρη, αντίστοιχα. «Το ΒΕΜΜΟ είναι μια μεγάλη δραστηριότητα με συγκεκριμένες υπηρεσίες, πλέον δεν μπορεί να κάνει επέμβαση στον οφθαλμό στο Πανεπιστήμιο. Το άλλο πρόγραμμα, του κ. Τσιλιμπάρη, είχε ήδη ανασταλεί μετά το θόρυβο, δε χρειαζόταν να κάνουμε αναστολή. Του κ. Σιαφάκα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, το ζήτησε ο ίδιος και κατά πάσα πιθανότητα δεν έχει πρόβλημα», υποστηρίζει ο κ. Πετράκης. Το τελευταίο πρόγραμμα, το εργαστήρι ύπνου, έχει ΦΕΚ και άδεια από το ΚΕΣΥ, κάτι που δεν ισχύει στις άλλες περιπτώσεις.

Ο κ. Πετράκης αναφέρει πως η επιτροπή είχε αποφασίσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο να ελέγξει τη νομιμότητα όλων των προγραμμάτων, μια διαδικασία που δεν είχε ξεκινήσει πριν έρθει στο φως το έγγραφο του πρώην υφυπουργού Παιδείας, κ. Ταλιαδούρου. «Η απόφαση αναφερόταν σε νέα προγράμματα και όλα τα υπάρχοντα, θα κλείναμε και ανοίγαμε νέους κωδικούς και θα βρίσκαμε κατά πόσο λειτουργούν όλα σωστά», εξηγεί.

Τέλος, όσο αφορά στο αποθεματικό που θα δημιουργηθεί, γίνεται με σκοπό να συγκεντρώσει ο ΕΛΚΕ όσα χρήματα είχε παρακρατήσει από τη δράση των τριών εργαστηρίων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Σημειώνεται πως ο κύκλος εργασιών του ΒΕΜΜΟ το διάστημα αυτό ανέρχεται στα 11 εκ ευρώ! «Αν φτάσουμε σε ένα σημείο και αρχίσουν κάποιοι να ζητάνε λεφτά πίσω, θα τα δώσουμε. Αν για οποιοδήποτε λόγο θεωρηθεί ότι αυτές οι πράξεις δεν ήταν σύννομες πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, μιλάμε για πολλά λεφτά και δε νομίζω να τα συγκεντρώσει ο ΕΛΚΕ», καταλήγει