Πανέτοιμο το «Σισμανόγλειο»

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το προσωπικό της ειδικής μονάδας αντιμετώπισης κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό (NIV) στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο».

Ο εξοπλισμός του νοσοκομείου έχει ήδη δοκιμαστεί, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο θάλαμος αρνητικής πίεσης. Το νοσοκομείο διαθέτει δύο ανάλογους θαλάμους στην Παθολογική και δύο στην Πνευμονολογική κλινική. Με τον εξοπλισμό που διαθέτουν μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς με «γρίπη των χοίρων», χωρίς να εκτεθούν σε κίνδυνο το προσωπικό και οι άλλοι ασθενείς.

 

Το «Εθνος» μπήκε στους ειδικούς χώρους υποδοχής, εξέτασης και νοσηλείας των ειδικών περιστατικών, όπου αρκετοί άνθρωποι έχουν εξεταστεί τις τελευταίες μέρες, μετά το ταξίδι τους στο Μεξικό.

Εξετάσεις
«Στα επείγοντα έχουν ήδη εξεταστεί αρκετά περιστατικά που μας έστειλε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων», μας εξήγησε ο διοικητής του «Σισμανόγλειου», κ. Βασίλης Βιγκλής. Οι ασθενείς οδηγήθηκαν στους ειδικά εξοπλισμένους χώρους και υποβλήθηκαν σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί κανείς στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Το «Σισμανόγλειο» τελεί υπό αυστηρή επιτήρηση, προκειμένου να μην παρεισφρήσει κανένα «ύποπτο» περιστατικό στους χώρους όπου βρίσκονται άλλοι ασθενείς. Ο έλεγχος ξεκινά από την είσοδο του νοσοκομείου και κλιμακώνεται στον χώρο των επειγόντων περιστατικών. Ακόμη και τα ασθενοφόρα, ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, προκειμένου να γίνει διαλογή των περιστατικών που διακομίζουν.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

1.Ελεγχοι στην είσοδο
Το πρώτο «φίλτρο» των περιστατικών που εισέρχονται στο «Σισμανόγλειο» βρίσκεται στις μπάρες εισόδου στο προαύλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Οι φύλακες ασφαλείας της ιδιωτικής εταιρείας ρωτούν τους πάντες πού πηγαίνουν.Στην περίπτωση που κάποιος από τους ασθενείς δηλώσει ότι έχει ταξιδέψει σε χώρα «υψηλού κινδύνου» ή θεωρεί ότι ήρθε σε επαφή με άνθρωπο που μολύνθηκε από τον ιό οδηγείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

2. Το «κοντέινερ»
Το κρίσιμο σημείο διαλογής των περιστατικών είναι ο χώρος πριν από την είσοδο των επειγόντων περιστατικών. Ασθενοφόρα και ασθενείς περνούν από φυλάκιο, στο οποίο υπάρχει στέλεχος της ασφάλειας του νοσοκομείου. Οι ασθενείς που θεωρείται ότι δεν νοσούν από τη «γρίπη των χοίρων» οδηγούνται στον χώρο αναμονής των επειγόντων, ενώ οι «υψηλού κινδύνου» στο ειδικά διαμορφωμένο «κοντέινερ», όπου γίνεται ο αρχικός χειρισμός των ειδικών περιστατικών.

3. Το μεταλλικό δωμάτιο
Από τη στιγμή που θα κριθεί ότι το περιστατικό απαιτεί ειδικό χειρισμό, οδηγείται σε μια ειδική μεταλλική κατασκευή, έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Η πόρτα ανοίγει μόνο από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ντους και το απαραίτητο υλικό, ώστε ο ασθενής να ντυθεί με την ειδική στολή. Το προσωπικό φορά και αυτό στολές και μάσκες, προκειμένου να μην εκτεθεί στον ιό.

4. Ειδικό εξεταστήριο
Μετά την αρχική προετοιμασία, ο ασθενής οδηγείται σε ειδικό εξεταστήριο, το οποίο βρίσκεται στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Η διαφορά του με τα κοινά εξεταστήρια είναι ότι η πόρτα του είναι ατσάλινη και κλείνει ερμητικά. Μέσα στο εξεταστήριο υπάρχει γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο πραγματοποιεί την κλινική εξέταση, ενώ συλλέγει και βιολογικό υλικό για εργαστηριακή ανάλυση.

5. Φορητό ακτινολογικό
Στην περίπτωση που ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία), το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών έχει στη διάθεσή του φορητό ακτινολογικό μηχάνημα. Το μηχάνημα βρίσκεται σε πολύ κοντινό χώρο και μεταφέρεται στο ειδικό εξεταστήριο, όταν ζητηθεί από τον γιατρό. Αυτό συμβαίνει για να μη μεταφερθεί ο ασθενής στο ακτινολογικό και έρθει σε επαφή με άλλους νοσηλευομένους.

6. Ο θάλαμος νοσηλείας
Ο ασθενής μεταφέρεται στον ειδικό θάλαμο νοσηλείας, όταν κριθεί ότι είναι φορέας του ιού. Ο θάλαμος έχει αρνητική πίεση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει αέρας (άρα και μικρόβια) προς τον διάδρομο και τους γύρω χώρους, όπου νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς. Για να εισέλθει κανείς στον θάλαμο, παραμένει στον προθάλαμο για δύο λεπτά, μέχρι ο υπολογιστής να μειώσει την πίεση στο εσωτερικό. Ο θάλαμος αρνητικής πίεσης έχει δύο θέσεις νοσηλείας, ατομική τουαλέτα και όλο το υλικό που θα χρειαστούν οι νοσηλευτές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ