Πάνω από 10.000 γυναίκες έχουν εξεταστεί δωρεάν στα ιατρεία της Praksis

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Περισσότερες από 10.000 γυναίκες, στην πλειονότητά τους μετανάστριες και πρόσφυγες, έχουν εξεταστεί στα γυναικολογικά ιατρεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Praksis στα δεκατρία χρόνια της λειτουργίας τους.

Τα γυναικολογικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά, εκτός Παρασκευής, από τις 2 μ.μ έως τις 5 μ.μ. και παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, Τεστ Παπ, υπερηχογράφημα, κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο σε γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης από ιδιώτη γιατρό ή πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας των γυναικολογικών ιατρείων, «οι περισσότερες γυναίκες που προσέρχονταν, προέρχονταν από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης» λέει στην «Κ» ο γυναικολόγος των ιατρείων της Praksis, κ. Κώστας Μπάσαρης. «Το τελευταίο διάστημα, είναι κυρίως από το Αφγανιστάν αλλά και αφρικανικές χώρες, όπως τη Νιγηρία, τη Σομαλία, την Αιθιοπία», προσθέτει. Τα θέματα για τα οποία απευθύνονται στα γυναικολογικά ιατρεία συμπίπτουν με εκείνα του γενικού πληθυσμού. Οι γυναίκες από το Αφγανιστάν προσέρχονται περισσότερο για την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, ωστόσο, αρκετές δεν αισθάνονται άνετα με το γεγονός ότι ο γιατρός είναι άντρας και αρνούνται την εξέταση. «Οι πολύτεκνες ζητούν πληροφορίες για μεθόδους αντισύλληψης, όπως η τοποθέτηση ενδομητρίου σπιράλ, αλλά και για τα αντισυλληπτικά χάπια ή τα προφυλακτικά», εξηγεί ο κ. Μπάσαρης. «Θίγουν, ωστόσο, και άλλα θέματα, όπως του γυναικείου οργασμού, αν και μια μεγάλη κατηγορία (σ.σ. οι προερχόμενες από χώρες της Αφρικής) έχουν υποστεί ΑΓΓΟ (σ.σ. ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων ή κλειτοριδεκτομή)» καταλήγει. Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ωστόσο φέτος, το κόστος παρακολούθησης για 800 γυναίκες έχει αναλάβει ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία, με το ποσόν των 10.000 ευρώ.