Πάνω από 120% η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής μέσα σε τρεις εβδομάδες

Και στα λύματα της Αττικής καταγράφεται, πλέον, το 6ο κύμα της πανδημίας με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής πάνω από 120%.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στο Kontra, βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης του 6ου κύματος, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων να είναι πως η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και μπορεί να κρατήσει όλο τον Αύγουστο.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ επεσήμανε ακόμα ότι επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς υπάρχει στον πληθυσμό μικτή ανοσία από εμβολιασμό και νόσηση με αποτέλεσμα πολλοί να είναι ασυπτωματικοί ή ακόμα και να μην δηλώνουν ότι έχουν βγει θετικοί σε τεστ.

Όσον αφορά στον Σεπτέμβρη επεσήμανε ότι εκτιμάται πως θα επικρατήσει μια νέα παραλλαγή με στοιχεία από την Όμικρον.

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων λόγω τουριστικής περιόδου δεν φαίνεται να επηρεάζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία σφύριξε τη λήξη της πανδημίας με πολιτική απόφαση καταργώντας όλα τα μέτρα ακόμα και τα τεστ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αδιαφορεί προκλητικά στις επισημάνσεις των επιστημόνων για ανάγκη επαναφοράς μέτρων, όπως η μάσκα και τα τεστ, λέγοντας πως αν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα τον Σεπτέμβριο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.