Πάνω από 200 τα κρούσματα

Σημαντική προειδοποίηση σε ήπιο τόνο έκανε ο Δημ.Αβραμόπουλος την Πέμπτη μετά την σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Νέας Γρίπης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν την αρμοδιότητα, αλλά η ευθύνη βαρύνει και τους πολίτες που πρέπει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για την περίοδο αυξημένου κινδύνου μετάδοσης, που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη (και φυσικά και στη χώρα μας).

Τα κρούσματα στη χώρα μας ξεκίνησαν ως αμιγώς προερχόμενα από το εξωτερικό, με ταξιδιώτες να «εισάγουν» στην Ελλάδα τον ιό, στη συνέχεια ωστόσο σταδιακά η νέα γρίπη αποκτά πλέον σταθερή βάση μεταξύ των πολιτών.

Σήμερα το 78% των κρουσμάτων παραμένει εισαγόμενο αλλά η αύξηση του αριθμού των περιστατικών δευτερογενούς μετάδοσης είναι εμφανής. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις μόλυνσης στις οποίες δεν εντοπίστηκε η προέλευση του ιού.

Για το λόγο αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, αλλά και να απευθύνονται άμεσα στα νοσοκομεία αναφοράς, όταν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Στα 201 τα κρούσματα

Πέντε νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) αναφέρθηκαν την Πέμπτη από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, ανεβάζοντας τον αριθμό των περιστατικών στα 201.

Πρόκειται για μία 18χρονη, έναν 33χρονο, έναν 53χρονο ελληνικής καταγωγής, των οποίων οι επαφές διερευνώνται, ενώ από τη Μεγάλη Βρετανία ήρθαν ένας 20χρονος άγγλος και μία 14χρονη ελληνίδα.

Από τα 201 περιστατικά 86 έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.