Πάνω από 5 δισ. ευρώ η ελληνική αγορά φαρμάκων

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
email@pegasus.gr

«Ιδιοτροπίες» και πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά φαρμάκων, η οποία εκτιμάται ότι έχει τζίρο άνω των 5 δισ. δολαρίων ετησίως με 9.500 φαρμακεία, που θεωρούνται εξαιρετικά πολλά για το μέγεθος του πληθυσμού. Όπως επισημαίνει σε μελέτη του το US Commercial Service (τμήμα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ), η «χαρτογράφηση» της ελληνικής αγοράς φαρμάκων καταδεικνύει ένα διαφορετικό τοπίο, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.

Στη μελέτη τονίζεται πως οι φαρμακοποιοί, που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά, αποτελούν το 1ο σημείο, στο οποίο απευθύνονται οι δυνητικοί ασθενείς για να μπορέσουν να βρουν κάποιο φάρμακο.

Μάλιστα πολλά φάρμακα, που κανονικά σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ απαιτείται συνταγή γιατρού, στην Ελλάδα πωλούνται ελεύθερα και μάλιστα σε χαμηλές τιμές.

Το US Commercial Service υπογραμμίζει ιδιαίτερα την προσωπική σχέση, που αναπτύσσεται ανάμεσα στον πελάτη και στον φαρμακοποιό του, κάτι το οποίο έχει και επίπτωση στις πωλήσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Υπο αγορά
Το μέγεθος της υποαγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στη χώρα μας προσεγγίζει τα 500 εκατ. δολάρια, αποτελώντας το 10% της συνολικής αγοράς φαρμάκων και θα φτάσει το 11% μέχρι το 2010.

Να σημειωθεί ότι το US Commercial Service σε έτερη μελέτη του, η οποία απευθύνεται στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή, τις καλεί να επιλέξουν την Ελλάδα ως βάση της δραστηριότητάς τους.

Με «ορμητήριο» την Ελλάδα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να διεισδύσουν στα γειτονικά Βαλκάνια, ενώ για τη χώρα μας αναφέρεται πως διαθέτει ισχυρές εφοδιαστικές αλυσίδες, σύγχρονα δίκτυα υποδομών και πλεονεκτήματα, τα οποία απορρέουν από το γεγονός πως δέχεται κάθε χρόνο 14 εκατ. τουρίστες.