Πάνω από 50.000 τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία, Συρία

Έσπασε το ψυχολογικό όριο των 50.000 νεκρών από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν στις 6 Φεβρουαρίου περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με νεότερο τραγικό απολογισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD), οι νεκροί στην Τουρκία λόγω των σεισμών ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 44.218. Στη Συρία, οι νεκροί σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό είναι 5.914, κάτι που σημαίνει ότι και στις δύο χώρες μαζί τα θύματα ξεπερνούν τις 50.000.

Επιχείρηση ανοικοδόμηση στην Τουρκία

Η Άγκυρα εξέδωσε κανονισμούς ανοικοδόμησης για τις περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς αυτό τον μήνα για να δώσει τη δυνατότητα σε εταιρίες ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς να βοηθήσουν στο επιτακτικό έργο της οικοδόμησης νέων κατοικιών για τα εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάζονται στέγη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Με βάση τους νέους κανονισμούς, ιδιώτες, φορείς και οργανισμοί θα μπορούν να κατασκευάζουν κατοικίες και χώρους εργασίας που θα μπορούν να προσφέρουν ως δωρεά στο υπουργείο αστικοποίησης και εκείνα τα ακίνητα θα δοθούν στη συνέχεια σε αυτούς που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Πάνω από 160.000 κτίρια, με 520.000 διαμερίσματα, κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία στους πρόσφατους σεισμούς.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ δήλωσε στο Twitter ότι πραγματοποιούνται εργασίες στις πόλεις Nurdagi και Islahiye στην επαρχία Γκαζιαντέπ, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να χτίσει αρχικά 855 σπίτια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανοικοδομήσει σπίτια μέσα σε ένα χρόνο, αν και ειδικοί έχουν πει ότι οι αρχές θα πρέπει να βάζουν την ασφάλεια ως προτεραιότητα έναντι της ταχύτητας. Ορισμένα κτίρια που υποτίθεται ότι ήταν κατασκευασμένα για να αντέχουν κατέρρευσαν στους πρόσφατους σεισμούς. Πολλοί επιζώντες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή της νότιας Τουρκίας που επλήγη ή έχουν καταφύγει σε σκηνές, κοντέινερ και άλλα καταλύματα που προσφέρονται από το κράτος.