Πάνω από 500 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Εκτιμάται ότι νοσούν πολύ περισσότεροι

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Ταχύτατη εξάπλωση του νέου ιού της γρίπης καταγράφεται και στη χώρα μας αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά περισσότερα από 200 κρούσματα. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα περιστατικά της νέας γρίπης που είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά από την αρχή της «κρίσης» έως το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας ήταν 520, ενώ μόνο κατά το διάστημα από 14 έως 20 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν 208 επιπλέον κρούσματα. Πάντως, οι ασθενείς με νέα γρίπη στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι. Και αυτό διότι, όπως διευκρινίζεται και στην έκθεση, οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών αφού πλέον εργαστηριακός έλεγχος γίνεται μόνο σε επιλεγμένα περιστατικά. Ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της μετακίνησης τουριστών, εκτίμησε χθες η Επίτροπος για θέματα Υγείας κ. Ανδρούλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι τον Οκτώβριο θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση και να ληφθούν μέτρα. Την ίδια στιγμή, σοβαρή αλλά σταθερή ήταν τουλάχιστον έως χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας του 33χρονου που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πνευμονία και οποίος αποτελούσε έως και χθες το πιο σοβαρό περιστατικό της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ

Η νέα γρίπη μετατράπηκε χθες σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου να καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού, συντονισμού και σωστής ενημέρωσης των πολιτών. Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη νέα γρίπη, «λόγω της έλλειψης σχεδίου και συντονισμού κινδυνεύει μία πανδημία ήπιας γρίπης να εξελιχθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών αλλά και για τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα», και τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη συσταθεί διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, η οποία θα έχει τη συνολική ευθύνη διαχείρισης της κρίσης. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος και επεσήμανε την ανάγκη για πλήρες εθνικό σχέδιο και σωστή ενημέρωση.

«Δεν προσφέρεται αυτή η υπόθεση για μικροκομματικές προσεγγίσεις, ούτε για κομματικούς ανταγωνισμούς», σχολίασε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο μηχανισμός είναι σε επαγρύπνηση, έχουν καταρτισθεί όλα τα σχέδια που απαιτούνται και έχει εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους πολίτες». Για ανευθυνότητα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος.

Τα σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς χθες για τη λειτουργία των σχολείων σε σχέση με τη γρίπη, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», επισημαίνοντας ότι «με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε, θα αντιδράσουμε και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν χθες ότι η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε την ανάγκη να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, επισημαίνοντας ότι «δεν αρκούν οι ωραιολογίες και απλά η σύσταση για ψυχραιμία».