ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ:Αποφασισμένος να εφαρμόσει όσα απέτυχε ο Παπανδρέου

Την πολιτική του Γ. Παπανδρέου, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η πολιτική του πρώτου Μνημονίου και της τρόικας και του αναμενόμενου δεύτερου Μνημονίου, θέτει σε εφαρμογή από σήμερα κιόλας η νέα τρικομματική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Αυτή ακριβώς την πολιτική αναμένεται να αναπτύξει ο πρωθυπουργός απόψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, που θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το γνωστό πλαίσιο κινήθηκε ο κ. Παπαδήμος με τις πρώτες του δηλώσεις ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου. Κατέστησε σαφές ότι κύριο έργο της κυβέρνησής του είναι να υλοποιήσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική, που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις. Ο ίδιος είπε ακόμα ότι εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, είναι:

Πρώτον, η συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής του υπάρχοντος προγράμματος (σ.σ. του Μνημονίου).

Δεύτερον, η ολοκλήρωση του αναθεωρημένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (το δεύτερο Μνημόνιο) το οποίο θα προκύψει, όπως είπε, μετά τις συναντήσεις με την τρόικα, που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες και το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιστολή

Οσον αφορά στην γνωστή επιστολή που οι δανειστές απαιτούν να υπογράψουν οι Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος και Προβόπουλος, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα τηρήσουν στο έπακρον όσα έχουν συμφωνηθεί στις 26 Οκτωβρίου, μόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει. Ο τέως πρωθυπουργός θα την υπογράψει, όπως και ο σημερινός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν έχει ακόμη αποσταλεί και δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενό της. Αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Παπαδήμος πάντως το Σάββατο διαβεβαίωσε τους δανειστές της χώρας ότι η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ αναμένεται μετά την ψήφο εμπιστοσύνης να ταξιδέψει στην Ευρώπη για επαφές μαζί τους.

* Είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ και συζήτησαν θέματα σχετικά με την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου.

* Επίσης, για το ίδιο θέμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Μανουέλ Μπαρόζο, την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.