“Παπαγεωργίου”: Στρωματσάδα οι ασθενείς στις εφημερίες

Σε ράντζα ή ακόμη και σε… στρώματα νοσηλεύονται πολλές φορές οι ασθενείς που προσέρχονται στις εφημερίες του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αρρώστου, ο οποίος στην τελευταία εφημερία έμεινε ξαπλωμένος σε στρώμα στο πάτωμα κλινικής, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 ράντζα.

Της Νικολέτας Μπούκα

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα ξεπερασμένα μηχανήματα αλλά και ο οργανισμός λειτουργίας του νοσοκομείου, που επί επτά χρόνια δεν ανανεώνεται, θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου, που επρόκειτο να αποτελέσει “κόσμημα” για τη Θεσσαλονίκη.

Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες οι εκπρόσωποι των γιατρών του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε, με αφορμή την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας. Μάλιστα, οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί λύση στα προβλήματά τους, αλλά και στο θέμα του ασφαλιστικού, από τις 12 Μαΐου θα προχωρήσουν σε αποχή διαρκείας από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

“Η έλλειψη προσωπικού ταλαιπωρεί το νοσοκομείο. Κατά καιρούς έχουν μισθοδοτηθεί 2.500 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει μειωθεί στα 1.440. Πάνω από χίλιοι εργαζόμενοι έχουν αποχωρήσει κατά διαστήματα, εξαιτίας των πιεστικών συνθηκών εργασίας. Το 2007 αποχώρησαν 147 άτομα κι έγιναν μόλις 70 προσλήψεις. Βάσει του νέου οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται προς έγκριση στα συρτάρια του υπουργείου, απαιτούνται 800 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού αλλά η διοίκηση εισηγείται μόνο 500, ενώ λείπουν περίπου 140 γιατροί”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Παπαστεργίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού παραμένουν κλειστά 4-6 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στα χειρουργεία, αφού υπάρχουν μόλις τρεις νοσηλευτές υπεύθυνοι για τρία χειρουργικά κρεβάτια, τη στιγμή που η σωστή αναλογία είναι τρεις νοσηλευτές για ένα χειρουργικό κρεβάτι.

ΠΑΛΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Για ξεπερασμένα μηχανήματα έκανε λόγο ο διευθυντής του ακτινολογικού τμήματος και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του “Παπαγεωργίου” Ιωάννης Τσιτουρίδης. Όπως είπε, τα ιδιωτικά κέντρα τείνουν να ξεπεράσουν το νοσοκομείο και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα δημόσιο νοσοκομείο ανταγωνιστικό προς τον ιδιωτικό τομέα.

“Ο αξονικός χαλάει καθημερινά. Πρόβλημα έχουμε και με τον μαγνητικό, καθώς και τα δύο μηχανήματα έχουν ξεπερασμένη αντοχή. Έχει γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια νέων μηχανημάτων, αλλά η επιτροπή που σύστησε το υπουργείο Ανάπτυξης τροποποίησε τις προδιαγραφές κι έθεσε άλλες που θυμίζουν αυτές που ίσχυαν πριν από δέκα χρόνια”, είπε ο κ. Τσιτουρίδης.

Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει και η ΓΆ πανεπιστημιακή παθολογική κλινική του “Παπαγεωργίου”. “Υπάρχει ένα κρατικό κονδύλιο ετησίως για την κλινική ύψους 7.352 ευρώ. Το πήραμε μόνο μία φορά, το 1999, και καταφέραμε να αγοράσουμε έναν καταψύκτη. Επιπλέον, εδώ και 3,5 μήνες αγωνίζομαι να πάρω ένα οσμόμετρο, το οποίο κοστίζει 1.500 ευρώ και δεν υπάρχουν χρήματα”, τόνισε ο διευθυντής της κλινικής Μιχάλης Σιών.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού, είπε ότι στην κλινική του, όπου διακινούνται περίπου 200 παθολογικοί άρρωστοι το μήνα, λειτουργούν έξι ειδικά ιατρεία και εκπαιδεύονται φοιτητές, λειτουργεί μόνο με τέσσερις γιατρούς.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών του “Παπαγεωργίου” Αθανάσιος Καλαμπάκας αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί επιτέλους ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, διότι ο ισχύων είναι ξεπερασμένος κι έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και τις εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, μίλησε και για την απαξίωση που υφίστανται τόσο η επιστημονική επιτροπή όσο και η ιατρική υπηρεσία του “Παπαγεωργίου”, των οποίων τις εισηγήσεις για σημαντικά θέματα η διοίκηση του νοσοκομείου δεν λαμβάνει καν υπόψη της.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Νικολαΐδης απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο Υγείας να αφουγκραστεί τα προβλήματα των γιατρών, να σταματήσει να κωφεύει και να λάβει άμεσα μέτρα.