Παπακωνσταντίνου: Εκποίηση περιουσίας, αντί εγγύησης συντάξεων

 

Πετρόπουλος Α.

Το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί τις συντάξεις, τουλάχιστον το 2010, λόγω των δεσμεύσεων του Προγράμματος Σταθερότητας! Αυτό υποστήριξε μιλώντας χθες στην επιστημονική επιτροπή του Ασφαλιστικού ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, καλώντας τα ασφαλιτικά ταμεία να προχωρήσουν ακόμα και σε εκποίηση της περιουσίας τους προκειμένου να καλύψουν τυχόν ελλείμματα, ακόμα και την καταβολή των συντάξεων ή άλλων υποχρεώσεών τους προς τους ασσφαλισμένους…

ΓΣΕΕ: Η καταβολή των συντάξεων είναι συνταγματική επιταγή

Επιλέγοντας δραματικούς τόνους, προκειμένου να δικαιολογήσει την πλήρη απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση και την μη εγγύηση καταβολής των συντάξεων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι “η εκτέλεση του προϋπολογισμού αποτελεί θέμα εθνικής επιβίωσης. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν επιτρέπει την παραμικρή παρέκκλιση στον προϋπολογισμό που πρέπει να εκτελεστεί στο ακέραιο. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί το 2010 να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση ασφαλιστικού φορέα. Αν κάποιος ασφαλιστικός φορέας δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα διαχειριστεί μόνος του την κρίση. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει πλέον τον έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων. Κινητές και ακίνητες αξίες πρέπει να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης”.


Πρώτα ανταποδοτικότητα, μετά χρηματοδότηση

Ο υπουργός Οικονομίας απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης νέου φόρου ή πόρου για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, αν προηγουμένως δεν υπάρξει πλήρης αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και δεν προχωρήσει η μετατροπή του από κοινωνικό – αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό. “Δεν μπορούμε να βάλουμε νέο φόρο στους υπάρχοντες. Οι πιθανές νέες εισροές χωρίς να έχουν δρομολογηθεί οι δομικές αλλαγές (σ.σ. προνοιακή – βασική σύνταξη, ανταποδοτικότητα εισφορών και ετών ασφάλισης) θα διογκώσουν το πρόβλημα. Πρώτα λοιπόν οι δομικές αλλαγές, μετά η χρηματοδότηση μέσω (άμεσης) φορολογίας σε καύσιμα, ποτά κ.λπ. Αν υπάρξει τώρα χρηματοδότηση, με αυτόν τον τρόπο, οι έντιμοι πολίτες θα καλούνταν να σηκώσουν το βάρος όσων εισφοροδιαφεύγουν”, κατέληξε, συμπληρώνοντας ότι η ανάγκη δομικών αλλαγών στο σύστημα υπαγορεύεται από τη διαπίστωση ότι “έχουμε το ακριβότερο ασφαλιστικό σύστημα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κυρίως λόγω υψηλών ασφαλιστικών εισφορών”.

Η μόνη ενίσχυση του Ασφαλιστικού θα προέλθει πάντως μέσω της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου  Αλληλεγγύης Γενεών που θεσμοθετήθηκε από τη Φ. Πάλλη Πετραλιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών για το 2009 στο κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών έχουν κατατεθεί 580 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2010 θα κατατεθούν άλλα 630 εκατ. ευρώ. Για το μέλλον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού μέσα από την αύξηση της φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων, την αύξηση του ποσοστού από έξοδα από ΦΠΑ που καταβάλλονται στο εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης των γενεών ή τη συμμετοχή των εσόδων από λαχεία και καύσιμα.

 

Οδηγούν σε κατάρρευση…

Για κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, αν δεν υπάρξει άμεση χρηματοδότηση (τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ το 2010), των ταμείων  έκανε λόγο ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά επίπεδα ανεργίας υπάρχει ο κίνδυνος σε ελάχιστα χρόνια να χαθεί πλήρως ο έλεγχος.

Την άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων (υπολογίζεται σε περισσότερα από 270 δισ. ευρώ), προκειμένου να διαμορφωθεί ένας “κουμπαράς” αλλά και να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση με περισσότερα από 3 δισ. τον χρόνο, ζήτησε ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γ. Ρωμανιάς. Ακόμα ζήτησε να μην καταμετρούνται οι δαπάνες προνιακού χαρακτήρα στον προϋπολογισμό μέσα στους λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και επανέλαβε την αντίθεση των συνδικάτων στην επιβολή νέου φόρου.


Συνταγματική επιταγή…

“Η καταβολή των συντάξεων είναι συνταγματική επιταγή που δεν επιτρέπεται να αγνοείται από κανέναν και για τίποτε, όσο δύσκολες και αν είναι οι οικονομικές συγκυρίες, όσο ασφυκτικές και αν είναι οι πιέσεις των Βρυξελλών, και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο”, σχολίασε η ΓΣΕΕ τις εξαγγελίες Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: “Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων είναι μόνιμο διεκδικητικό αίτημα των συνδικάτων που βαλτώνει στα γραφειοκρατικά πολυδαίδαλα γρανάζια του Δημοσίου, αυτό όμως δεν επιτρέπει σκέψεις ή προτάσεις για εκποίηση των ακινήτων που θα ανακούφιζαν πρόσκαιρα και ευκαιριακά τις οικονομικές ανάγκες των ταμείων, ενώ θα οδηγούσαν στην απομείωση της αποθεματικής περιουσίας τους”.

 

* “Η κυβέρνηση αρνήθηκε την ανάγκη θέσπισης νέων πόρων για το Ασφαλιστικό, επικαλούμενη τις δεσμεύσεις της από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Έτσι όμως, δίνει προτεραιότητα στις απαιτήσεις των αγορών και της νεοφιλελεύθερης ελίτ της Ε.Ε. και όχι στις ανάγκες των συνταξιούχων και της κοινωνικής ασφάλισης”, σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.