Παραδέχθηκε ο Πλεύρης την αυξημένη θνητότητα σε ΜΕΘ, όμως την απέδωσε σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Σχετικά με τις καταγγελίες του καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου για τις φονικές «βαφτίσεις» μονάδων ως ΜΕΘ, τις οποίες μάλιστα έχουν επιβεβαιώσει άλλοι επιστήμονες του δημόσιου συστήματος Υγείας και ήδη έχει παρέμβει εισαγγελέας για να διερευνήσει ποινικές ευθύνες, ο κ. Πλεύρης «πέταξε την μπάλα στην κερκίδα» και τις απέδωσε στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προφανώς επειδή στο παρελθόν είχε υποστεί και ο ίδιος ένα ατυχές περιστατικό, το οποίο αξιοποιεί ως κανόνα σε κάθε περίσταση.

«Την θνητότητα στις κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει με ειλικρίνεια στην Ελλάδα κάποια στιγμή να την δούμε και σε σχέση με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Δεν αφορά τον κορωνοϊό, αλλά το σύνολο των συμπολιτών μας εντός ΜΕΘ διασωληνωμένοι», υποστήριξε ο κ. Πλεύρης. «Δυστυχώς στην Ελλάδα και πριν την κρίση και τα μνημόνια και τώρα στην πανδημία το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε όλη την Ευρώπη. Αντί για 5,5% μέσο όρο, κατά τα επίσημα στοιχεία έχουμε 10%-11% … αυτό επιδεινώνεται όταν υπάρχει περισσότερος κόσμος στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, «είναι πρόβλημα που έχουμε συζητήσει με τον κ. Ζαούτη (σ.τ.σ. τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ) και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας γίνεται ολόκληρος σχεδιασμός για να δούμε συνολικά, όλα τα τελευταία χρόνια, πόσοι άνθρωποι που πέθαναν σε ΜΕΘ, παράλληλα με την πάθηση είχαν και συνοδό αίτιο μία ενδονοσοκομειακή λοίμωξη».

Η παραπάνω αναφορά έγινε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open όπου ο κ. Πλεύρης μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε ότι η προστασία των ιδιωτικών κλινικών οδηγεί στο να μην δεσμεύονται από εκεί γιατροί και νοσηλευτές για να δώσουν τη μάχη κατά της πανδημίας…