Παράδοση 77 κλινών σε ΜΕΘ

Πεννυ Μπουλουτζα

Tη διαβεβαίωση ότι η αναβάθμιση του χώρου της Υγείας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου που επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο κ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από την υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό κ. Φώφη Γεννηματά, επισκέφθηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Αττικόν», δίνοντας με τον τρόπο αυτό έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλλεται να ανοίξουν οι κλειστές «κλίνες» Εντατικής του ΕΣΥ. Οπως τόνισε «παραδίδουμε 77 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους ασθενείς, στα νοσοκομεία, ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία». Παράλληλα, προανήγγειλε προσλήψεις 1.000 γιατρών και 3.000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία το 2010.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για το άνοιγμα 77 κλινών Εντατικής έως τα μέσα Ιανουαρίου 2010 σε δύο διαδοχικές φάσεις, ενώ προσπάθεια γίνεται ώστε με την προμήθεια εξοπλισμού να ανοίξει έως τα τέλη Φεβρουαρίου το σύνολο των 150 ανενεργών κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 35 κλίνες ανοίγουν έως το τέλος του έτους (στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Αττικόν, Παπαγεωργίου, Βόλου, Πτολεμαΐδας, Παίδων Αγία Σοφία, Ασκληπιείο Βούλας, Χανίων) και 42 το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου (σε Σωτηρία, Τζάνειο, Ρόδου, Γιαννιτσών, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Λάρισας, Κοργιαλένειο Μπενάκειο, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Ρεθύμνου, Σισμανόγλειο). Ειδικά στο «Αττικόν», άνοιξαν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ και πλέον λειτουργούν οι 25 από τις 27 που διαθέτει το νοσοκομείο. Ωστόσο, «κλειστή» παραμένει η ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου.

«Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι αποφεύγει την αλήθεια», σχολίασε ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Ν.Δ. κ. Μάριος Σαλμάς, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις προσωπικού για τις ΜΕΘ είχαν σχεδιαστεί, προκηρυχθεί και εγκριθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιφυλάξεις σχετικά με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος για το άνοιγμα των κλινών Εντατικής, εκφράζει ο ΣΥΝ. Για λειτουργία των ΜΕΘ με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους κάνει λόγο το ΚΚΕ.