Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας

Η αφόρητη πίεση που ασκήθηκε προς τον Ματ Χάνκοκ είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του κυβερνητικού στελέχους που εκτός από την παραδοχή ότι παραβίασε τους κανόνες προστασίας από τον Covid-19 ήρθε αντιμέτωπος και με ζήτημα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης αλλά και την απάντηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δηλώνει ότι «λυπάται» για την εξέλιξη αυτήν.

Ο 42χρονος πολιτικός, που είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, παραιτήθηκε αφού η εφημερίδα The Sun δημοσίευσε φωτογραφίες του στις οποίες φιλάει μια γυναίκα την οποία είχε διορίσει ο ίδιος για να εποπτεύει την αποδοτικότητα του υπουργείου.

Αρχικά ο Βρετανός υπουργός ζήτησε συγγνώμη για την παράβαση των κανόνων κατά της πανδημίας, τους οποίους επέβαλε ο ίδιος στους πολίτες και επαναλάμβανε σε τακτική βάση, με τον Μπόρις Τζόνσον να θεωρεί ότι η συγγνώμη ήταν αρκετή.

Όμως, η συγγνώμη δεν ήταν όπως φαίνεται αρκετή καθώς οι αντιδράσεις δεν κόπασαν αλλά έγιναν ακόμα ισχυρότερες καθώς όπως έγινε γνωστό η βοηθός και επί πολλά χρόνια φίλη -και όπως αποδείχθηκε σύντροφός του- προσελήφθη σε δημόσια θέση με πολύ υψηλό μισθό εγείροντας ζήτημα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος.

Η υπόθεση Χάνκοκ θυμίζει το περιστατικό του Ντόμινικ Κάμινγκς, συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πέρυσι παραβιάζοντας τους κανόνες του lockdown, καλούσε στο σπίτι του τη φίλη του, προκαλώντας πάνδημη οργή στη χώρα, όταν οι πολίτες δεν μπορούσαν καν να βγουν από το σπίτι τους. Τότε ο Κάμινγκς υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Επίσης, η κυβέρνηση Τζόνσον είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από οικονομικά σκάνδαλα, τα οποία σχετίζονται με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες πανάκριβων συμβολαίων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ και ο πρωθυπουργός ελέγχεται για το αν δέχθηκε παρανόμως χορηγίες και δώρα από ιδιώτες, κάνοντας πανάκριβες διακοπές σε τροπικά νησιά και για να ανακαινίσει το διαμέρισμά του.