Παραιτούνται κατά χιλιάδες οι γιατροί από τα νοσοκομεία της Τσεχίας

p>Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία

Δεκάδες νοσοκομεία στην Τσεχία δεν θα μπορούσε να παράσχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες από την 1η Μαρτίου, καθώς σχεδόν 4.000 γιατροί -το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας- υπέβαλαν παραίτηση διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν από το κράτος.

Το μαζικό κίνημα των παραιτήσεων συντόνισε ο τσεχικός ιατρικός σύλλογος (Lok), ο οποίος καταγγέλλει ότι διαδοχικές κυβερνήσεις δεν έπραξαν τίποτα για να βελτιώσουν τη μισθολογική κατάσταση των γιατρών μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Ο 31χρονος Πίτερ Παπ είναι ογκολόγος εργαζόμενος σε νοσοκομείο κοντά στο Λάμπεμ, μία βιομηχανική πόλη σε απόσταση μίας ώρας από την Πράγα. Με το ανώτατο όριο υπερωριών αμείβεται μηνιαίως με 898.850 ευρώ, πολύ κάτω από το μέσο μισθό.

Με τη φορολογία και τις πληρωμές για υγεία και κοινωνική ασφάλιση γυρίζει στο σπίτι του με 694 ευρώ. Το ενοίκιό του είναι 270 ευρώ, συνεπώς μένει με 385 ευρώ για να περάσει το μήνα.

Από την 1η Μαρτίου ο Πίτερ Παπ θα είναι άνεργος μαζί με άλλους 3.837 Τσέχους γιατρούς που έχουν υποβάλει την παραίτησή τους στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

«Αποστέλλω ήδη αιτήσεις σε πολλές εταιρείες που στέλνουν γιατρούς στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σκέφτομαι επίσης την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες» λέει στο BBC.

Οι παραιτήσεις των Τσέχων γιατρών ήλθαν με το σύνθημα «Ευχαριστούμε, Φεύγουμε». Ένα τρακαρισμένο ασθενοφόρο περιόδευε στα τσεχικά νοσοκομεία το Δεκέμβριο, συμβουλεύοντας τους γιατρούς πώς να εγκαταλείψουν τις εργασία τους.

Στην πλαϊνή πόρτα του ασθενοφόρου ήταν γραμμένο ένα μάλλον δυσοίωνο μήνυμα για τους Τσέχους πολίτες: «Η έξοδός μας, ο θάνατός σας»…

Newsroom ΔΟΛ