«Παραλύει» η Γαλλία – Aπεργία κατά της απορρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να ανταποκριθούν στο σημερινό κάλεσμα των συνδικάτων στη δεύτερη πανεθνική απεργία κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια.

Διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθηλωμένες δημόσιες συγκοινωνίες, κλειστά σχολεία μέρος του σκηνικού που διαμορφώνεται στη Γαλλία που «βράζει».

Τα συνδικάτα, που έχουν προγραμματίσει πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, θέλουν να διατηρηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και ελπίζουν να δουν μια επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής κατά την πρώτη πανεθνική ημέρα κινητοποίησης στις 19 Ιανουαρίου.

Την ημέρα εκείνη, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης και την επίσπευση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι άδικη και σκληρή», δήλωσε ο Λικ Φαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων UNSA. «Η αύξηση (της ηλικίας συνταξιοδότησης) στα 64 είναι οπισθοδρομική, κοινωνικά».

Μόλις περίπου ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV πραγματοποιούσε σήμερα δρομολόγια και ακόμα λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο μετρό του Παρισιού.

Η Air France ανακοίνωσε ότι μία στις δέκα πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων θα ακυρωθεί.

Οι μισοί από τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα απεργήσουν, σύμφωνα με το συνδικάτο τους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και άλλους κλάδους, όπως τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 4,4%, ή κατά 2,9 GW, καθώς απεργούσαν επίσης οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο εταιριών κοινής ωφελείας EDF.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη «μεταρρύθμιση», αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του σκοπεύουν να εμμείνουν στη θέση τους. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί, δήλωσε χθες ο Μακρόν.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της OpinionWay, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique, το 61% των Γάλλων εγκρίνει την κινητοποίηση.

Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι από το 58% που ήταν στην αρχή του μήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και στο 61% στις 30 Ιανουαρίου δείχνει ότι, «πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης».