Παραλύουν τα δημόσια νοσοκομεία

Προσφυγή των γιατρών για το πρόβλημα των εφημεριών και τις ελλείψεις προσωπικού

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Οι τρεις στις δέκα θέσεις νοσηλευτών είναι κενές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως στη βαθμίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου τα κενά φθάνουν το 70%

Σήμερα, ημέρα γενικής απεργίας, κάλεσε ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών να… λύσουν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων: αυτό των εφημεριών.

Το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, έχει προκαλέσει χαοτική κατάσταση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, οι ειδικευμένοι και οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να εργάζονται 48 και 56 ώρες την εβδομάδα αντίστοιχα. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

«Το υπάρχον ιατρικό δυναμικό δεν φθάνει για να καλύψει τις εφημερίεςολόκληρου του μήνα» τονίζουν. Ετσι, οι γιατροί όλο και περισσότερων νοσοκομείων αποφασίζουν να εφαρμόσουν το 48ωρο από την 1η Νοεμβρίου. Ως χθες, την απόφαση αυτή είχαν λάβει οι γιατροί 44 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. «Αν δεν λυθεί το πρόβλημα,τα νοσοκομείατου ΕΣΥ θα εφημερεύουν μόνο την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα»

επισημαίνει ο κ. Δ.Βαρνάβας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας

της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Οι εφημερίες και οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού είναι τα θέματα που ώθησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να προσφύγουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στη μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα θα μιλούν για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, τα κλειστά χειρουργεία και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, καθώς και για τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Οι τρεις στις δέκα θέσεις νοσηλευτών είναι κενές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως στη βαθμίδα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου τα κενά φτάνουν το 70%. Σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, μία ως δύο νοσηλεύτριες έχουν υπό την επίβλεψή τους 40-50 ασθενείς κατά τη νυχτερινή βάρδια. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), «οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί,οι μεγάλεςελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικόκαι σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό,τοαπάνθρωπο ωράριο,η απουσία πρόβλεψης οργανωμένης εξέλιξης στο σύστημα,κάνουν τη ζωή μας (σ.σ.: των γιατρών) καθημερινάδυσκολότερη.Το αίτημα για ανθρώπινο ωράριο (5μερο,6ωρο πρωινό τακτικό ωράριο και μία ενεργόεφημερία την εβδομάδα) είναι πέρα ασφαλώς από τις Κοινοτικές Οδηγίες και τα Προεδρικά Διατάγματα,επειδήαυτά δεν εξασφαλίζουν το πρωινό ωράριο και επιτρέπουν την ελαστικοποίησή του (κυκλικό κ.λπ.),αλλά επιτρέπουν και τις όποιεςελαστικές σχέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Στ.Τσούκαλο, οι γιατροί διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με το υπουργείο Υγείας, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ΕΣΥ και των γιατρών.

«Για την επίλυσή τους» σημειώνει «χρειάζεται καλύτερη χρηματοδότησητου συστήματος,σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις,πρόσληψη επιπλέον 5.000 νοσοκομειακών γιατρών,ανθρώπινοωράριο εργασίας, οργανωμένη εξέλιξη όλων μέχρι τον βαθμό του διευθυντή,πολυδιευθυντικόσύστημα και ένταξη στα βαρέακαι ανθυγιεινά επαγγέλματα».