Παράνομες μεταμοσχεύσεις στο Νέο Δελχί

Ο Νασίμ Μοχάμεντ είναι ένας από τους 500 Ινδούς των οποίων οι νεφροί αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκειας μιας σειράς παράνομων μεταμοσχεύσεων στην πόλη του Νέου Δελχί. Το κύκλωμα που πραγματοποιούσε τις μεταμοσχεύσεις ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη Πέμπτη, όταν ένα θύμα επικοινώνησε με τις αστυνομικές αρχές. Οπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, οι αρχές έχουν συλλάβει τέσσερις από τους γιατρούς που συμμετείχαν στις εγχειρήσεις ύστερα από έφοδο σε κλινική. Ο Αμίτ Κουμάρ, ο αρχίατρος που συντόνιζε την επιχείρηση, κατάφερε να διαφύγει. Ο υπεύθυνος της αστυνομικής έρευνας, Μοχίντερ Λαλ, δήλωσε πως το κύκλωμα προστατεύεται από αρκετές κλινικές του Νέου Δελχί που γνωρίζουν για τις παράνομες μεταμοσχεύσεις. Πρόσθεσε πως στο γραφείο του Αμίτ Κουμάρ βρέθηκαν 48 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προερχόμενα από ξένους υπηκόους που ζητούσαν πληροφορίες για τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας σε κλινικές, εντοπίστηκαν τρεις Ελληνες και δύο Αμερικανοί ινδικής καταγωγής. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι σοβαρές ελλείψεις οργάνων είναι ο λόγος για τον οποίο Ελληνες ασθενείς καταφεύγουν σε χώρες με «χαλαρό» ή και ανύπαρκτο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Οι ασθενείς φεύγουν με δικά τους έξοδα, δική τους πρωτοβουλία και χωρίς να ενημερώνουν τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), θέτοντας σε ρίσκο την ίδια τους τη ζωή αφού συνήθως δεν ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας σε αυτές τις επεμβάσεις.

Στο Νέο Δελχί παραμένουν οι δύο εκ των Ελλήνων που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Οπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος, δεν έχουν επιστραφεί τα διαβατήρια στους δύο Ελληνες από τις τοπικές αρχές, αφού θεωρείται ότι μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για τις εν εξελίξει έρευνες.