Παράνομη η αποχώρηση φαρμακοποιών στα 70

Την αντισυνταγματικότητα της νομοθετικής ρύθμισης που προβλέπει την υποχρεωτική αποχώρηση από την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού μόλις συμπληρωθεί το 70ό έτος της ηλικίας πρόκειται να υποστηρίξει η δικαστική εισήγηση που θα γίνει σε μερικές ημέρες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου ύστερα από απόφαση του Δ Τμήματος ΣτΕ, που εντόπισε συνταγματικά προβλήματα στον Ν. 2955/01.

Παραπεμπτική κρίση
Σύμφωνα με αυτήν την παραπεμπτική κρίση, η θέσπιση του ανωτάτου ορίου ηλικίας παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία.

Στο παρελθόν το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματική την υποχρεωτική απομάκρυνση στο 65ο έτος της ηλικίας μετά 35ετή απασχόληση και κάλυψη πλήρων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη δικαστική εισήγηση και την παραπεμπτική απόφαση «ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το ανώτατο όριο εξόδου (70ό έτος) από το επάγγελμα του φαρμακοποιού, που είναι ελεύθερο επάγγελμα, θεσπίστηκε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εντούτοις δεν αποτελεί περιορισμό πρόσφορο και αναγκαίο για την επίτευξη αυτού του σκοπού».

Και τούτο διότι η δημόσια υγεία προστατεύεται με τη θέσπιση των κατάλληλων εγγυήσεων για την ορθή άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την υγεία και όχι με τη θέσπιση της υποχρεωτικής αποχώρησης από την άσκηση του επαγγέλματος με τη συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας για όλα τα πρόσωπα, ενώ δεν έχει διαπιστωθεί σε προσωπικό επίπεδο ότι, λόγω ηλικίας, είναι ακατάλληλα να ασκούν το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ς.