«Παράνομη η παρέμβαση Αβραμόπουλου στον ΠΙΣ»

Με το σκεπτικό ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του και παραβίασε συνταγματικές διατάξεις το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, με την οποία έπαυσε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που είχε αναδειχτεί κατά τις αρχαιρεσίες της 8ης Φεβρουαρίου 2009.

Η υπουργική παρέμβαση εκδηλώθηκε μετά τις εκλογές, όταν ανέκυψε διαφωνία ως προς τον τρόπο ανάδειξης του Δ.Σ., αν θα γινόταν δηλαδή με φανερή ή μυστική ψηφοφορία, που οδήγησε στην αποχώρηση έξι συμβούλων και στη συγκρότηση Δ.Σ. από τους υπόλοιπους εννέα. Ακολούθησε επιστολή διαμαρτυρίας του υποψήφιου προέδρου Εμ. Βλασταράκου προς τον κ. Αβραμόπουλο, με αποτέλεσμα ο υπουργός να παύσει το Δ.Σ. και να αποφασίσει τη διενέργεια νέων εκλογών.

Σύμφωνα όμως με το ΣτΕ, ο κ. Αβραμόπουλος υπερέβη τις αρμοδιότητές του διότι προχώρησε σε ουσιαστική εκτίμηση των συνθηκών ανάδειξης του νέου Δ.Σ. του ΠΙΣ, δυνατότητα που δεν του παρέχει το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Κατά την άποψη των δικαστών, δεν τήρησε τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την καταχώρηση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρα 12 και 5).