Παρασκηνιακές διεργασίες και παρέμβαση εισαγγελέα

 

Επικίνδυνες πρακτικές, μακριά από τις ανάγκες γιατρών και ασθενών

Τους εισαγγελείς και την Αστυνομία – μετά από την αντιδραστική απόφαση του υπουργείου Υγείας για καθαίρεση του νόμιμου προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) – χρησιμοποιεί τώρα η στηριζόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ παράταξη «ΔΗΚΙ – Νέα Πορεία».

Χτες, μετά από Εισαγγελική Παραγγελία, κλήθηκαν εγγράφως στο Αστυνομικό Τμήμα του Συντάγματος ο Μανώλης Καλοκαιρινός και ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, του ΔΣ του ΠΙΣ, για «παράπονα σε βάρος τους από τον κ. Βλασταράκο Μιχαήλ» – δηλαδή τον επικεφαλής της «ΔΗΚΙ – Νέα Πορεία». Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής της «ΔΗΚΙ Νέα Πορεία» έστειλε εξώδικη πρόσκληση προς τον προϊστάμενο των γραφείων του ΠΙΣ Ε. Ηλιάκη και – απειλώντας τον με «αυτόφωρη διαδικασία» – τον κάλεσε να μη διαθέσει «δημόσιο χώρο για τη συνεδρίαση και τυχόν λήψη αποφάσεων του παράνομου και ήδη παυθέντος διοικητικού συμβουλίου».

Η θέση της ΔΗΠΑΚ

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκλεγμένος σύμβουλος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) Χρήστος Παπάζογλου τόνισε: «Καμία σχέση δεν έχουν τα παρασκηνιακά παιχνίδια για τη συγκρότηση του προεδρείου στον ΠΙΣ με τις ανάγκες του ελληνικού λαού για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες υγείας, αλλά και με τα συμφέροντα των εργαζόμενων γιατρών, των ειδικευόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των γιατρών που βιώνοντας τις “νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης” δουλεύουν ανασφάλιστοι με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Η διαδικασία για τη συγκρότηση του προεδρείου εξελίχθηκε σε έναν καυγά των εκπροσώπων των δύο παρατάξεων της ΝΔ και με σιγοντάρισμα της ΠΑΣΚ – γιατρών, προκειμένου να συσκοτίσουν το ουσιαστικό ζήτημα ότι έχουν την ίδια πολιτική στήριξης των αντιλαϊκών μέτρων τόσο σήμερα, όσο και στο παρελθόν, στο χώρο της Υγείας. Οτι αποτελούν δυνάμεις στήριξης των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και των μέτρων τους. Αυτό ακριβώς εκφράζει και η σύμπραξη της ΠΑΣΚΕ, με ένα μέρος της ΔΗΚΝΙ. Καλούμε τους εργαζόμενους γιατρούς, τους αυτοαπασχολούμενους, να απομονώσουν τις ηγεσίες αυτών των παρατάξεων στον ΠΙΣ και στους ιατρικούς συλλόγους. Από αυτές τις δυνάμεις, οι γιατροί που αισθάνονται και είναι κοντά στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα!

Η λύση βρίσκεται στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, στη συγκρότηση του ριζοσπαστικού – αγωνιστικού πόλου, μαζί με τη ΔΗΠΑΚ, με το ΠΑΜΕ, στους αγώνες του ταξικού εργατικού – λαϊκού κινήματος με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Για να πληρώσει την καπιταλιστική οικονομική κρίση το κεφάλαιο που τη δημιούργησε και όχι οι εργαζόμενοι. Για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και να κατοχυρώνει τα επιστημονικά και εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και όλων των εργαζόμενων σε αυτό».