Παρασυναγωγή που την Βαφτίζουν «Συνέδριο»

p>Στις 6 & 7 του Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί το «εκλογοαπολογιστικό συνέδριο» της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ). Για άλλη μια φορά όπως και τις προηγούμενες θα πραγματοποιηθεί μια πανηγυρική φιέστα στο όνομα των ατόμων με αναπηρία μακριά από τις πραγματικές τους ανάγκες και διεκδικήσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως έχει στην κυριολεξία εξοβελιστεί κάθε φωνή ακόμη και ελάχιστης αμφισβήτησης της κυρίαρχης ηγετικής ομάδας της ΕΣΑΜΕΑ η οποία συντηρείται από τις κρατικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. ¶ραγε πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται η συγκεκριμένη« οργάνωση» πως εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο αναπήρους και να έχουν εξαφανίσει από τις γραμμές τους κάθε άλλη άποψη, ιδεολογικό ρεύμα, ή και κάθε άλλη διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα της αναπηρίας. Καθρέφτης αυτής της κατάστασης είναι η ιστοσελίδα της ΕΣΑΜΕΑ στο

http://www.esaea.gr καθώς και στο περιοδικό που εκδίδει «Θέματα αναπηρίας».

Ωστόσο τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες τους καθημερινά συνειδητοποιούν τον πραγματικό ρόλο της ΕΣΑΜΕΑ που είναι το δεξί χέρι της κρατικής εξουσίας, που διαπλέκεται με αυτήν για να είναι ο κυματοθραύστης των αιτημάτων των αναπήρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες ήταν η σπέκουλα που έγινε για το επίδομα (ψίχουλα) θέρμανσης. Ένα επίδομα που υποτίθεται η ΕΣΑΜΕΑτο διεκδικούσε για όλα τα άτομα με αναπηρία και τελικά το πήραν 1 στους 5 αναπήρους με τους μετριότερους υπολογισμούς.

Η ηγετική ομάδα της ΕΣΑΜΕΑ Έχει μεταλλάξει την κοινωνικοσυνδικαλιστική φυσιογνωμία του αναπηρικού κινήματος ως δύναμη χειραφέτησης των αναπήρων και έχει επιδοθεί στο στήσιμο μιας καλά οργανωμένης βιομηχανίας απορρόφησης κοινοτικών προγραμμάτων με συμπράξεις φορέων με μόνο σκοπό την συντήρηση του μηχανισμού της και της επιχειρηματικής δράσης. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται διαχείριση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από οργανώσεις που διέπονται μόνο από τον αστικό κόδικα, στήνονται κατά το δοκούν, χωρίς να υπάρχουν μηχανισμοί κοινωνικού ελέγχου, αξιολόγησης και σκοπιμότητας των χρηματοδοτούμενων δράσεων. Σε αυτόν τον μηχανισμό απίστευτης πολιτικής διαφθοράς και διαπλοκής αναφέρουμε την πιο «σκαστή» περίπτωση, σε πρόγραμμα υποτίθεται επιμόρφωσης στελεχών του αναπηρικού κινήματος να διδάσκουν και να αμοίβωνται οι ίδιοι οι «συνδικαλιστές» ως «Επιμορφωτές και επιμορφούμενοι».

Την ίδια στιγμή τα άτομα με αναπηρία βιώνουν τις πιο βάρβαρες συνθήκες των νόμων της αγοράς και των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών με την κατεδάφιση των κοινωνικών δομών, την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, της πρόνοιας και της φυσικής αποκατάστασης με την σύμπραξη και την συνενοχή της ΕΣΑΜΕΑ.

Καλούμε τον πολιτικό κόσμο Με κύρια υπεύθυνη την κυβέρνηση να θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των αναπηρικών οργανώσεων την στιγμή που μάλιστα διαχειρίζεται η πλειοψηφία τους δημόσιο χρήμα με πλήρη απουσία διαδικασιών διαφάνειας και ελεγκτικών μηχανισμών. Είναι ανάγκη ο εκδημοκρατισμός του αναπηρικού κινήματος ώστε να απαλλαγεί από τους σύγχρονούς αναπηρέμπορους του πόνου και της δυστυχίας.

Καλούμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους ως ενεργοί πολίτες με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, να εντείνουν την συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν την γνήσια αντιπροσώπευση των συμφερόντων των αναπήρων. Εμείς μπορούμε και δικαιούμαστε να εκπροσωπούμε τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες και όχι μια χούφτα πολιτικά διεφθαρμένων κρατικοδίετων και διαπλεκόμενων με το σύστημα εξουσίας. Αντιπαλεύουμε κάθε άθλιο και αργυρώνητο προβοκάτορα που ενσωματώνεται στους μηχανισμούς των οργανώσεων της ΕΣΑΜΕΑ προσδίδοντας αριστερό άλλοθι για μερικά ευρώ από την συμμετοχή σε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα.