Παράταση για ακριβά φάρμακα

Παράταση έως το τέλος Απριλίου στη διάθεση των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων με τιμή λιανικής από τα ιδιωτικά φαρμακεία έδωσαν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, μετά το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην πρόσβαση των ασθενών στα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Οπως κατήγγειλε χθες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, η διάταξη νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, που όριζε ότι 89 νοσοκομειακά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις θα μπορούσαν να χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, έληξε την προηγούμενη Πέμπτη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για τα φάρμακά τους. Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει ότι έχει δεχθεί πλήθος τηλεφωνημάτων από αγανακτισμένους ασθενείς, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Ετσι οι ασθενείς έπρεπε να μεταβαίνουν σε 6-7 σημεία σε όλη την Αττική για να τα προμηθευτούν.

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, διάταξη σε σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης όριζε ότι έως τις 31 Μαρτίου οι φαρμακοποιοί θα αγόραζαν τα συγκεκριμένα 89 σκευάσματα με νοσοκομειακή τιμή και θα τα χορηγούσαν σε ασφαλισμένους χρεώνοντας τα Ταμεία τη νοσοκομειακή τιμή συν 5%. Επειδή δεν είχε προβλεφθεί το ποσοστό ΦΠΑ στην αγορά των φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς (που είχε ως αποτέλεσμα τα φαρμακεία να πρέπει να αγοράζουν πιο ακριβά απ’ ό,τι χρέωναν τα Ταμεία), ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος με εγκύκλιό του όρισε τη λιανική τιμή ως τιμή χρέωσης των συγκεκριμένων φαρμάκων στα Ταμεία έως ότου ψηφιζόταν διορθωτική διάταξη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και, επιπρόσθετα, έληξε την περασμένη Πέμπτη η ισχύς της προηγούμενης διάταξης.

Χθες το απόγευμα, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται μέχρι 30 Απριλίου η διαδικασία χορήγησης των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στο διάστημα που μεσολαβεί, θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, που θα ρυθμίζει το πάγιο καθεστώς που θα ισχύσει για τη διάθεση των συγκεκριμένων σκευασμάτων.