Παραβιάζουν την εκλογική νομοθεσία – Αρνούνται εκλογική άδεια στους γιατρούς

Καταγγελίες από γιατρούς με αφορμή την άρνηση διοικητών να τους χροηγήσουν άδεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για ακόμα μία φορά πολλοί γιατροί της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά την άρνηση διοικητών νοσοκομείου και Υγειονομικών Περιφερειών να τους χορηγήσουν εκλογικές άδειες.

Μάλιστα, έχουν φτάσει καταγγελίες από διάφορες περιοχές της χώρας και πρόκειται για μόνιμους, ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς. Αυτό που επικαλούνται είναι «επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες»! Δηλαδή τόσα χρόνια, που το ΕΣΥ λειτουργεί με τα χίλια ζόρια, οι διοικήσεις και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φρόντισε να καλύψει τα χιλιάδες κενά στο σύστημα υγείας και θυμήθηκαν τα προβλήματα μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές.

Πέρα όμως από άδικη, η άρνηση της χορήγησης της άδειας είναι και παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας. Γιατροί παρεμποδίζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο. Ουσιαστικά στον βωμό της χρόνιας υποστελέχωσης των δομών υγείας, θυσιάζεται ακόμα και το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές. Και μάλιστα με πρόσχημα δήθεν την προστασία της υγείας του λαού, όταν οι ίδιοι ήταν αυτοί που με τις πολίτικες τους διέλυσαν το ΕΣΥ και το εκχώρησαν στους ιδιώτες.

Πρώτα τους εξόντωσαν, έπειτα τους αποκλείουν

Δεν είναι καθόλου τυχαία η παραπάνω εξέλιξη. Οι γιατροί, κυρίως λόγω της πανδημίας και των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης, ήταν από τους πολίτες που αντέδρασαν πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια. Οι κινητοποιήσεις τους ήταν συνεχόμενες και απαιτούσαν ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας για τους ασθενείς, αλλά και για τους εργαζόμενους. Ωστόσο, ποτέ η κυβέρνηση δεν τους άκουσε, με αποτέλεσμα η κόντρα να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Αντιθέτως πέρασε δύο νομοσχέδια τα οποία διαλύουν το σύστημα υγείας.

Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την οργή αρκετών χιλιάδων υγειονομικών που έμειναν εκτός συστήματος υγείας επειδή δεν εμβολιάστηκαν.

Σήμερα, οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Υγείας, οι διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ, τους αφαιρούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Γιατί ξέρουν ότι μετά από όσα πέρασαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, οι γιατροί δύσκολα θα εμπιστευτούν το σύστημα υγείας ξανά στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: Healthstat/ Αντ. Ραυτοπουλος