Παρέλυσαν τα νοσοκομεία

 

Κανένα μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν λειτούργησε κανονικά, τονίζουν οι πρόεδροι της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακόμιζαν ασθενείς, αλλά γιατροί και προσωπικό απουσίαζαν

Εικόνες χάους επικράτησαν χθες στα νοσοκομεία της Αθήνας. Η παντελής έλλειψη συντονισμού των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας προκάλεσε σύγχυση στους εργαζομένους και ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Κανένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου δεν λειτούργησε κανονικά, παρά την ανορθόδοξη προσπάθεια που κατέβαλαν προχθές τα δύο συναρμόδια υπουργεία να τα εξαιρέσουν από την αργία.

Μεγάλος αριθμός γιατρών και εργαζομένων δεν πήγαν στη δουλειά τους, θεωρώντας ότι είναι αργία, λόγω της εκδημίας του μακαριστού Χριστόδουλου.

Από την άλλη, ασθενείς έσπευσαν τις πρωινές ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία, έχοντας πληροφορηθεί ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα θα λειτουργούσαν κανονικά. Το σκηνικό του χάους άρχισε να στήνεται νωρίς το πρωί, όταν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακόμιζε επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ ενημερώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι όλα τα νοσοκομεία θα λειτουργούσαν καθώς είχαν εξαιρεθεί από την αργία.

Αναβλήθηκαν χειρουργεία

Τα νοσοκομεία, ωστόσο, δεν ήταν έτοιμα να δεχθούν ασθενείς. Φεύγοντας προχθές από τη δουλειά τους, γιατροί και προσωπικό γνώριζαν ότι η χθεσινή μέρα θα ήταν αργία, όπως όριζε εγκύκλιος της περασμένης Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτό, είχαν αναβληθεί προγραμματισμένα ραντεβού και χειρουργεία.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος άλλαξε αργά προχθές το απόγευμα με νεότερη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για την αλλαγή αργά προχθές το βράδυ και προφανώς δεν κατόρθωσαν να πληροφορήσουν το προσωπικό.

«Χάος»

«Οι αντιφατικές αυτές ενέργειες οδήγησαν τα νοσοκομεία σε χάος», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι κανένα νοσοκομείο δεν λειτούργησε κανονικά, καθώς δεν ήταν δυνατόν μέσα σε λίγες ώρες να ενημερωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι ότι την επομένη έπρεπε να πάνε στη δουλειά τους.

Δεν υπήρχε καν πρακτικός τρόπος να υλοποιηθεί η εγκύκλιος που έστειλε την τελευταία στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών: «Τι έπρεπε να γίνει με όσους θα έκαναν επέμβαση την επομένη; Να τους πούμε να κάνουν γρήγορα νηστεία και υποκλυσμό;», αναρωτιέται ο κ. Κουτσιουμπέλης.

Την εκτίμηση ότι κανένα νοσοκομείο δεν λειτούργησε κανονικά εκφράζει και ο πρόεδρος της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) κ. Στάθης Τσούκαλος. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η εγκύκλιος που στάλθηκε την τελευταία στιγμή ήταν μία υπερβολή και έγινε με μεγάλη καθυστέρηση: «Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έπρεπε να έχει σταλεί από την περασμένη Δευτέρα».

Συγνώμη από τους ασθενείς για την ταλαιπωρία που υπέστησαν χθες ζητεί με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ): «… Το υπουργείο Υγείας, για λίγα ψιχία δημοσιότητας και προκειμένου να προσποιηθεί πως ενδιαφέρεται, όταν τις υπόλοιπες 364 ημέρες εμπράκτως αδιαφορεί τόσο για την ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών όσο και για τις συνθήκες εργασίας νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού, αποφάσισε αιφνιδίως -και ανεπιτυχώς- στις 6.30 χθες (προχθές) το απόγευμα να ανακαλέσει την αργία στα νοσοκομεία και να προκαλέσει χάος, σύγχυση και την απίστευτη ταλαιπωρία που όλοι σήμερα (χθες) βιώσαμε…».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ