Παρέμβαση για ψυχιατρεία χωρίς καθήλωση και ηλεκτροσόκ

Παρέμβαση για ψυχιατρεία χωρίς καθήλωση και ηλεκτροσόκ
 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η καθήλωση αποτελεί ποινικό αδίκημα, διαδήλωσαν σε ψυχιατρικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη εργαζόμενοι στα ψυχιατρεία της χώρας, μέλη της οργάνωσης Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Στη διάρκεια του 1ου Ψυχιατρικού Συνεδρίου Ανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη της οργάνωσης άνοιξαν πανό στη αίθουσα του συνεδρίου και πραγματοποίησαν αναπαράσταση άσκησης ψυχιατρικής βίας.
«Στην επικαιρότητα έχουμε δει περιστατικά όπου ασθενείς ψυχιατρείων κάηκαν ζωντανοί στο κρεβάτι στο οποίο είχαν καθηλωθεί και πρέπει να γίνει γνωστό ότι η καθήλωση, ως πρακτική στα ψυχιατρεία, πρέπει να σταματήσει», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης.

Στο κείμενο που διένειμαν στους σύνεδρους τα μέλη της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση επισημαίνεται ότι μορφές άσκησης βίας, είτε χημικής, είτε μηχανικής, το δέσιμο, τα ηρεμιστικά και το ηλεκτροσόκ, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και στην Ελλάδα και σε ψυχιατρεία των βαλκανικών χωρών. Χιλιάδες έγκλειστοι στα ψυχιατρεία, επισημαίνουν, υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ, απομόνωση και στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα με το πρόσχημα του «θεραπευτικού μέτρου».

Οπως υπογραμμίζουν, «οι κυρίαρχες πολιτικές ψυχικής υγείας κατευθύνονται αποκλειστικά από δημοσιονομικά κριτήρια και κινούνται σε μια κατεύθυνση μείωσης του “βάρους” της δημόσιας δαπάνης και της ιδιωτικοποίησης ή της μείωσης των εγκλείστων με τη μεταφορά τους από τις κρατικοδίαιτες “μη κερδοσκοπικές εταιρείες” σε νέου τύπου ιδρυματικές δομές στην κοινότητα».