Παρενέργειες από τα εμβόλια γρίπης

Της Ελένης Πετροπούλου

Με μικρή συμμετοχή συνεχίζεται ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, τη στιγμή που διευρύνεται ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών. Τα θύματα έφτασαν τα 90 καθώς χθες απεβίωσαν τέσσερις.

Μία γυναίκα 75 ετών και τρεις άνδρες, 32, 86 και 49 ετών, ο τελευταίος χωρίς υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων την περασμένη Παρασκευή εμβολιάσθηκαν 1.048 άτομα, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων μέχρι και τις 8.1.2010, να ανέρχεται σε 360.149.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, μέχρι και την Κυριακή 3.1.2010, οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που έλαβε ο ΕΟΦ ανέρχονται συνολικά σε 1.024. Όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, «οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες», προσθέτοντας ότι «41 αφορούν σε ιατρικά επιβεβαιωμένες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».

Ωστόσο, υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που αφορούν σε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα σε εγκύους. Το ένα εκ των δύο περιστατικών αφορά ενδομήτριο θάνατο εμβρύου 34 εβδομάδων και διαπιστώθηκε 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Το δεύτερο περιστατικό αφορά ενδομήτριο θάνατο εμβρύου 22 εβδομάδων και διαπιστώθηκε 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Διερεύνηση
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, «τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η περαιτέρω διερεύνησή τους». Σημειώνεται ότι από μελέτη που έγινε στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, βρέθηκε ότι η «όψιμη εμβρυϊκή θνησιμότητα» (δηλαδή εμβρυϊκοί θάνατοι από την 22η εβδομάδα κύησης και μετά) ανέρχεται σε ποσοστό 5,8?. Από την έναρξη των εμβολιασμών, έως 3.1.2010 έχουν χορηγηθεί 2.122 δόσεις εμβολίων σε εγκύους και έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ επτά αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Επιπλέον, έχει κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ ένα επιβεβαιωμένο εργαστηριακά περιστατικό γρίπης Η1Ν1, που συνέβη 21 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Καταλήγοντας ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι «τα συμπτώματα που περιγράφονται στις αναφορές δεν σχετίζονται απαραίτητα με τον εμβολιασμό αλλά ενδέχεται να οφείλονται σε υποκείμενη νόσο ή συγχορηγούμενα φάρμακα».