Πάρτι 3,5 δισ. με συνταγές

Βάζουν φρένο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον Μάρτιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης

Τελειώνει το πάρτι με τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας (που κοστίζουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία), διαμηνύει σε όλους τους τόνους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προωθώντας πακέτο 6 σημείων (ακόμη και με ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα).

Στόχος του υπουργείου είναι να βάλει τέλος στην υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, στην προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, καθώς και στις υπερτιμολογήσεις υλικών και θεραπευτικών μέσων. Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε τον σχεδιασμό για την περιστολή των δαπανών, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για περιορισμό των παροχών».

Οι δράσεις του υπουργείου για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι οι εξής:

1. Προωθείται η ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών, με στόχο να ελέγχονται ηλεκτρονικά 4.500.000 συνταγές ανά μήνα. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ, που αρχίζει πιλοτικά (στη Λάρισα και στη Λαμία) την 1-3-2010 και σε πλήρη ανάπτυξη την 1-5-2010, και παράλληλα τη σάρωση των συνταγών των υπόλοιπων Ταμείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) που προβλέπεται να αρχίσει την 1-5-2010. Η δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνει την online καταχώρηση των συνταγών σε επίπεδο φαρμακείου. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

Στοχευμένοι έλεγχοι
2. Από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν στοχευόμενοι έλεγχοι πανελλαδικά με μεικτά κλιμάκια στελεχωμένα από ειδικούς της ΥΠΕΔΥΦΚΑ (Υπηρεσία ελέγχων ασφαλιστικών ταμείων) και των ασφαλιστικών ταμείων (περίπου 120 άτομα) σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία, κ.λπ., με στόχο να εντοπιστούν παραβάσεις και να καταλογιστούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν.

3. Έχει αποσταλεί σε 263 φαρμακευτικές εταιρείες, σε μία μία ξεχωριστά, επιστολή με τα ποσά που οφείλει στα Ταμεία για το δεύτερο τετράμηνο του 2009 στα πλαίσια εφαρμογής του Rebate (σ.σ.: 3% επιστροφή των φαρμακευτικών εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία από τη συνταγογράφηση φαρμάκων). Πρόκειται για ένα ποσό περίπου 32.000.000 ευρώ.

4. Προωθείται η σύμπραξη των Ταμείων για την από κοινού διαπραγμάτευση και διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για την αγορά υπηρεσιών υγείας, την υπογραφή κοινών συμβάσεων συνεργασίας με προμηθευτές, για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και θεραπευτικών μέσων.

5. Καθιερώνεται ενιαίο ποσό δαπάνης για νοσοκομεία και κλινικές που αφορούν σε υλικά και θεραπευτικά μέσα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, θα αρχίσουν έλεγχοι πανελλαδικά σε κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, νοσοκομεία

4,5 δισ. οι δαπάνες στα φαρμακεία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας είναι εντυπωσιακά:

1. Το 2009 αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ στα 4,5 δισ. ευρώ κινούνταν πέρυσι οι δαπάνες μόνο σε ιδιωτικά φαρμακεία!

2. Το 2008 οι φαρμακευτικές δαπάνες άγγιξαν τα 8 δισ. ευρώ.

3. Από το 2004 μέχρι το 2008, η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ η δαπάνη και η σπατάλη στα νοσοκομεία από το 2004 έως το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε- από τα 837 εκατ. ευρώ έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΙΚΑ, όπου, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι δαπάνες υγείας του Ιδρύματος τρέχουν με ξέφρενο, επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο ρυθμό, έτσι ώστε κατά την περίοδο 2007-2009 να υπάρξει αύξηση στις παροχές ασθένειας κατά 25% ενώ κατά 40% να αυξηθεί- κατά την ίδια περίοδο- η φαρμακευτική δαπάνη.

Παρατηρητήριο τιμών για τα αναλώσιμα στα νοσοκομεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τιμών, κατ΄ αρχάς για τα αναλώσιμα υλικά των νοσοκομείων, και νέους διοικητές των περιφερειών Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα εξήγγειλε χθες στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία σημείωσε ότι ειδικά στον τομέα του «νοικοκυρέματος» των οικονομικών της Υγείας υπάρχει «τεράστιο περιθώριο βελτίωσης». Όπως είπε η υπουργός Υγείας, «από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα για τις προμήθειες, το χρέος των νοσοκομείων από τα 6,2 δισ. ευρώ πήγε στα 5 δισ., άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο εξοικονόμησης υπέρ του συστήματος υγείας». Η κ. Ξενογιαννακοπούλου μάλιστα, αναφερόμενη σε παρατηρήσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα ύπαρξης παρατηρητηρίου τιμών στα φάρμακα, είπε ότι αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σε αυτή την κατεύθυνση θα στραφεί το υπουργείο. Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε να συλλέξουν τις τιμές των φαρμάκων από Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία και Φινλανδία, που είναι «ακριβές χώρες», όπως είπε, και να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο ώστε να μπορεί να γίνει η σύγκριση. «Στο φάρμακο ειδικά πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση», τόνισε ο κ. Μόσιαλος και είπε ότι στα τρία μεγάλα ταμεία- ΙΚΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου (ΟΠΑΔ)- το έλλειμμα από 1,1 δισ. ευρώ το 2000 εκτινάχτηκε στο 4,1 δισ. το 2009 και αν συνεχιστεί έτσι το 2010 θα πάει στα 4,9 δισ. ευρώ.

Υπερπληθώρα γιατρών
«Για να καταλάβει κι ο κόσμος για τι πράγμα μιλάμε εάν αντί για 4,1 δισ. ευρώ είχαμε μειώσει τη δαπάνη για φάρμακα στο 3,8 δισ., δηλαδή με αύξηση 360% κι όχι 480%, που και πάλι είναι τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τις δαπάνες ίδιων φαρμάκων άλλων χωρών, τότε οικονομικά θα σήμαινε την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών τον χρόνο!», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος. Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της υπερπληθώρας γιατρών στην Ελλάδα, ένας για 117 ασφαλισμένους «δηλαδή ένας γιατρός για κάθε δύο πολυκατοικίες κι αν συνεχίσουμε έτσι σε λίγο θα πάμε από τον θυρωρό στον γιατρό της πολυκατοικίας», τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «όσο αυξάνονται οι γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί τόσο μεγαλύτερες οι απαιτήσεις για συνταγογραφία και εξετάσεις».