«Πάρτι» υπερτιμολογήσεων από προμηθευτές και γιατρούς

Σύμφωνα με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, 14 χειρουργοί της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής κλινικής αγόραζαν υλικά σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στις συμβάσεις.

Ενα απίστευτο «πάρτι» εις βάρος του Δημοσίου, με πρωταγωνιστές 14 γιατρούς χειρουργούς της Ορθοπεδικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, ιατρικούς επισκέπτες που βρίσκονταν ακόμη και στη διάρκεια των χειρουργείων μέσα σε αυτά και τις εταιρείες που αντιπροσώπευαν, αποκαλύπτει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.

Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του χθες και ο ίδιος ο μέχρι πρόσφατα διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης, που είχε αναλάβει τη διοίκηση τον περασμένο Ιούνιο.Η ζημιά που έπαθε το νοσοκομείο μόνο για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του 2009 από την αγορά υπερτιμολογημένων ιατρικών υλικών εκτιμάται σε 2,5 εκατ. ευρώ.Ο Π. Παντελιάδης, μάλιστα, ήταν αυτός που προχώρησε στην καταγγελία τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ, καταλογίζονται ευθύνες σε 14 γιατρούς, ενώ για τις εταιρείες αναφέρεται ότι αποκόμισαν παράνομο πλουτισμό σε βάρος του νοσοκομείου και του δημοσίου συμφέροντος, καθώς τιμολογούσαν τα υλικά με τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στις συμβάσεις.
Η συνολική δαπάνη των ιατρικών υλικών στις δύο κλινικές για το έτος 2008 ήταν 4.725.616 ευρώ. Από αυτά μέσω συμβάσεων αγοράστηκαν υλικά αξίας μόνο 104.801 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2,2%, ενώ το υπόλοιπο 97,8% (ποσόν 4.620.815) αγοράστηκε με τρόπο παράνομο.
Η προϊσταμένη χειρουργείων της Νευροχειρουργικής Κλινικής αρνούνταν να παραλάβει τα εξωσυμβατικά υλικά, τα οποία, όμως, παραλάμβαναν οι ίδιοι οι παραγγέλλοντες γιατροί (!). Η συνολική ζημιά που προέκυψε για το 2008 ανέρχεται σε 1.018.871,57 ευρώ.Σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήθηκε η εξόφληση αυτών των υλικών να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι επρόκειτο για υλικά που χρησιμοποιήθηκαν σε προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ χρησιμοποιούνταν υλικά σε ασθενείς για τα οποία, όπως συμπεραίνεται από την ιατρική γνωμάτευση, δεν τα είχαν ανάγκη.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ