Πασαλείμματα

Αγροτικοί γιατροί έκαναν διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών - Onmed.grΜε πασαλείμματα προσπαθούν ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την έκρηξη της πανδημίας, ενώ ως τώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες  ασυλλόγιστα διατείνονταν πως έχει λήξει και πορευόμαστε σε μία νέα κανονικότητα.

Ανάμεσα στα πασαλείμματα περιλαμβάνεται και το  άρθρο 9 της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη  (κλικ εδώ).

Το εν λόγω άρθρο έχει τίτλο “Διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων” και αναφέρει:

«Οι διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών πραγματοποιούνται από ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ή ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν ολοκληρώσει έξι (6) μήνες ειδικότητας».

Τι ίσχυε έως τώρα θεσμικά;

Με απόφαση του ΚΕΣΥ, που είχε γίνει αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία, «οι διακομιδές πραγµατοποιούνται από αναισθησιολόγο, εντατικολόγο ή επειγοντολόγο. Στην διακομιδή του ασθενούς συµµετέχει ένας εκ των εφημερευόντων γενικών χειρουργών, αν ο ασθενής είναι τραυματίας, ενώ αν είναι παθολογικός ασθενής συµµετέχει καρδιολόγος ή παθολόγος ή νευρολόγος αναλόγως της βασικής αιτίας για την οποία παραπέµπεται σε άλλο νοσοκομείο».

Για να καλύψουν λοιπόν το κενό που προκαλείται από την έλλειψη αναισθησιολόγων και επιγοντολόγων αναθέτουν τις διακομιδές σε γιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας, ακόμη και ειδικευόμενους!

Αυτό προφανώς θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων και αντιδράσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, αφού την ψηφίσουν, αναθέτουν στο ΚΕΣΥ να την εξειδικεύσει. Πλην όμως το ΚΕΣΥ εδώ και χρόνια έχει λάβει σαφή απόφαση, την οποία τώρα πρέπει να ανατρέψει.

Όμως η Πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Γκάγκα αναβαθμίστηκε σε αναπληρώτρια υπουργό και το ΚΕΣΥ στερείται προέδρου και δε μπορεί ούτε να συγκληθεί, ούτε να συνεδριάσει!

Ωδή στο μεγαλείο του επιτελικού κράτους..