ΠΑΣΟΚ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

    ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

    10680 ΑΘΗΝΑ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

    FAX: (210)3665420

    e-mail : pressoffice@pasok.gr

   

   

    Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2008

   

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Τομέα της Υγείας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

   

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το έργο του στο Υπουργείο Υγείας. Προφανώς εννοούσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την πλήρη κατεδάφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ακούσαμε ότι υπέβαλλε και δημόσιο αίτημα στον Πρωθυπουργό να τον μετακινήσει.

    Δεν ξέρω τι θα πράξει ο Πρωθυπουργός αλλά εμείς έχουμε να θέσουμε σήμερα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Ανακοίνωσε χτες ο κ. Αβραμόπουλος για πολλοστή φορά ότι θα προβεί σε πεντέμισι χιλιάδες προλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με μια νέα διαδικασία όπως είπε στην οποία υποτίθεται ότι έχει συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ.

    Έπ’ αυτού έχουμε να πούμε τα εξής:

    Πρώτον ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση μιας ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό είπε τα εξής απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: «Αν φέρετε εσείς, διότι δε φέρατε ποτέ, ένα νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τις προσλήψεις εμείς θα το στηρίξουμε». Τα ερωτήματα τα οποία τίθενται είναι. Στον προϋπολογισμό του 2009 έχουν γραφεί πιστώσεις για νέες προσλήψεις στο Υπουργείο Υγείας ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές φτάνουν μόλις για πεντακόσιες προσλήψεις. Αναζητούνται τα χρήματα για τις υπόλοιπες πέντε χιλιάδες που ανακοίνωσε χτες ο κ. Αβραμόπουλος, ελπίζουμε αν όχι σήμερα τουλάχιστον, όταν θα μιλήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού να μας εξηγήσει πού είναι γραμμένες αυτές οι πιστώσεις για τις υπόλοιπες πέντε χιλιάδες.

    Το δεύτερο θέμα. Επικαλέστηκε συμφωνία του ΠΑΣΟΚ σε μια ρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και με βάση αυτά που είπε ο Πρόεδρός του στη Βουλή ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με μια ρύθμιση την οποία αγνοεί παντελώς. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ για καμία σχετική ρύθμιση. Όμως με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να θέσουμε τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις σε οποιαδήποτε νέα ρύθμιση. Ότι οι προσλήψεις δεν μπορούν να είναι εκτός συνταγματικού πλαισίου και ότι βεβαίως πρέπει να υπακούουν στους κανόνες της διαφάνειας. Της απόλυτης διαφάνειας και της αξιοκρατίας αλλά εν πάση περιπτώσει μέχρι να μας ανακοινώσει αν έχει κάποιο σχέδιο καλό θα είναι να μην επικαλείται συμφωνίες και διαφωνίες επί ανύπαρκτων ζητημάτων το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετείται.

    Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα για το οποίο θα χρειαστούμε πολύ καθαρές απαντήσεις από τον κ. Αβραμόπουλο. Την 1η Δεκεμβρίου υπεγράφη μια σύμβαση μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου ως Υπουργού Υγείας και της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών. Την οποία σύμβαση ο Υπουργός ανακοίνωσε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όπως είπε, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ίδρυσή του και μετά. Έκτοτε η τύχη αυτής της σύμβασης αναζητείται. Δε γνωρίζουμε πού βρίσκεται και χρειαζόμαστε καθαρές απαντήσεις στα εξής δύο ερωτήματα. Πρώτον η σύμβαση αυτή αποτελεί πράγματι κυβερνητική δέσμευση με την έννοια ότι έχουν υπογράψει οι δύο κατά νόμο συναρμόδιοι Υπουργοί, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Εσωτερικών, έτσι ώστε να θεωρηθεί ότι είναι πράγματι κυβερνητική δέσμευση όπως ο νόμος απαιτεί; Και το δεύτερο αν αυτό συμβαίνει δηλαδή αν έχουν πράγματι υπογράψει οι Υπουργοί πότε η σύμβαση αυτή θα πάρει το δρόμο για τη νομοθετική κύρωσή της από τη Βουλή και πότε προβλέπει ο κ. Αβραμόπουλος και η Κυβέρνηση, μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα, η σύμβαση αυτή να έρθει στη Βουλή για να συζητηθεί και εντέλει να δούμε τι θα γίνει;

    Υπάρχει μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή στον ιατρικό κόσμο της χώρας που υπηρετεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οφείλουμε αυτή την ανησυχία να τη μεταφέρουμε υπό τη μορφή συγκεκριμένων ερωτημάτων. Προφανώς αν μεσολαβήσει ο ποθητός για τον κ. Αβραμόπουλο ανασχηματισμός χωρίς να έχει εισαχθεί στη Βουλή η σύμβαση θα χρειαστεί ο νέος Υπουργός να την ξαναδεί από την αρχή και να την υπογράψει όπως και πιθανόν οι νέοι Υπουργοί Οικονομίας και Εσωτερικών. Αυτά οφείλει να τα αποσαφηνίσει τώρα η Βουλή άλλωστε τελειώνει τις εργασίες της για τις γιορτές την ερχόμενη Κυριακή επομένως όπως αντιλαμβάνεστε η σύμβαση και να ξεκινούσε δεν μπορεί να ψηφιστεί μέχρι 31/12 στη Βουλή. Αλλά αυτό δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θέλουμε απαντήσεις στα δύο κρίσιμα. Αν έχουν υπογράψει οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί γιατί αλλιώς η σύμβαση θεωρείται ανύπαρκτη και αν τελικώς σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία θα έρθει στη Βουλή για να συζητηθεί και για τα περαιτέρω. Ευχαριστώ.

    Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω μια διευκρίνιση. Επειδή λέτε ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκτός του συνταγματικού πλαισίου υποτίθεται με βάση αυτά που γνωρίζουμε όλοι οι νοσηλευτές οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει τις κενές θέσεις δεν μπορούν να τις πάρουν ακριβώς ή τουλάχιστον καθυστερεί η διαδικασία λόγω του ΑΣΕΠ. Ποια άλλη διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και να είναι και μέσα στο πλαίσιο;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Οι προσλήψεις είναι κατοχυρωμένες στο δημόσιο τομέα να γίνονται με την ευθύνη και την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι διαδικασίες που μπορεί να υπάρξουν θα μπορούσαν να είναι πολύ σύντομες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι εκτός αυτού του πλαισίου. Υπάρχει υπεκφυγή εδώ και η υπεκφυγή είναι ότι επειδή τόσα χρόνια δε βάζουν χρήματα για τις προσλήψεις τα ρίχνουν ότι το ΑΣΕΠ καθυστερεί.

    Θέλω να σας πω ένα παράδειγμα. Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών που γίνονται κάθε δύο χρόνια γίνονται με εξετάσεις και το ΑΣΕΠ πάρα πολύ γρήγορα εκδίδει αποτελέσματα. ¶ρα το ΑΣΕΠ έχει διαδικασίες οι οποίες είναι νομοθετημένες και τις εφαρμόζει. Αν θέλουμε να νομοθετήσουμε μια γρήγορη διαδικασία με την ευθύνη του ΑΣΕΠ αυτή η δυνατότητα υπάρχει. Μέχρι στιγμής όμως προσλήψεις δεν έγιναν όχι λόγω του ΑΣΕΠ αλλά γιατί η Κυβέρνηση δεν έβαλε ποτέ τα αναγκαία χρήματα.

    ΙΟΡΔ. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς προϋπόθεση οι προσλήψεις να γίνουν μέσα από το ΑΣΕΠ βάζετε;

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εμείς λέμε ότι προσλήψεις χωρίς τη συνταγματική εποπτεία του ΑΣΕΠ είναι αδιανόητες. ¶λλο είναι όμως αυτό και άλλο η ταχύτητα. Το ΑΣΕΠ μπορεί να κάνει ταχύτατες προσλήψεις αν το εξοπλίσουμε με ένα διαφανές αξιοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο που του επιτρέπει να τις κάνει γρήγορα. Αυτό δεν έχει το ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ μπορεί να τελειώσει προσλήψεις σε δύο μήνες όπως για παράδειγμα κάνει με τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σε ανακοίνωση που έβγαλε πριν από λίγο το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας σας προειδοποιεί ενόψει των δηλώσεων που θα κάνατε που κάνατε πριν από λίγο ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής ενέκρινε τις προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών. Διαψεύδει δηλαδή αυτό που είχατε εσείς πει ότι δεν το ενέκρινε. Τι έχετε να απαντήσετε.

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κατ’ αρχάς η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα να εγκρίνει προσλήψεις. Αποφαίνεται με νομοθεσμικό τρόπο πάνω στα κείμενα τα οποία πρόκειται ενδεχομένως να πάνε στη Βουλή κάποια στιγμή και δεν είναι της Βουλής η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή είναι κυβερνητικό όργανο. Με την έννοια δηλαδή ότι επεξεργάζεται νομικά τις διατάξεις οι οποίες ενδεχομένως θα οδηγηθούν στη Βουλή. Δεν είναι αρμόδια να αποφασίσει ούτε για αριθμό προσλήψεων ούτε για πιστώσεις ούτε για τίποτα.