ΠΑΣΟΚ Για το θέμα των εφημεριών των Γιατρών

p>Από τον Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το θέμα των εφημεριών των γιατρών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
    Υπό την προεδρία της Μαρίας Δαμανάκη, υπεύθυνης Κοινωνικών Υποθέσεων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έγινε χθες, Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, κοινή σύσκεψη του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και του Τομέα Διαβούλευσης του ΠΑΣΟΚ, του αντίστοιχου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, των Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στους χώρους Υγείας και συνδικαλιστικών στελεχών, με θέμα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εφημερίες των γιατρών.

    Τα συμπεράσματα της σύσκεψης είναι τα παρακάτω:

        Η κυβερνητική αδιαφορία για την λειτουργία και απόδοση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει δημιουργήσει συνθήκες λειτουργικής παραλυσίας στον τομέα της παραγωγής και διανομής υπηρεσιών Υγείας. Αποκορύφωμα αυτής της κυβερνητικής ραστώνης είναι η παντελής απουσία απαραίτητων πρωτοβουλιών εκ μέρους του υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων για τον συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ., ειδικευμένων και ειδικευομένων.

    Η απειλή για κατάρρευση του Ε.Σ.Υ. από 1ης Ιανουαρίου 2007 – ενώ εδώ και μήνες είναι γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την μη έγκριση του προγράμματος εφημεριών των Νοσοκομείων – προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες και παράλληλα οδηγεί σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους γιατρούς στο Ε.Σ.Υ.

    Το ΠΑΣΟΚ είχε έγκαιρα και συγκεκριμένα προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις εξελίξεις και είχε ζητήσει με ερωτήσεις στη Βουλή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα

    – Καταγγέλλουμε την υποχρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ., την ανύπαρκτη πολιτική στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    – Καταγγέλλουμε τον έντονο κομματισμό όσον αφορά στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Αλλαγές σχέσεων εργασίας των γιατρών, κατάργηση αξιοκρατίας στις κρίσεις και προαγωγές μας γυρίζουν σε μακρινές εποχές.

    Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα με πρωτοβουλίες της να διασφαλίσει :

    Επαρκή χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. και άμεσες προσλήψεις γιατρών στις κενές θέσεις που υπάρχουν.

    Την απρόσκοπτη λειτουργία του Ε.Σ.Υ., στο πλαίσιο των νέων κανονισμών που αφορούν το ωράριο εργασίας των γιατρών.

    Τα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των γιατρών του Ε.Σ.Υ.