ΠΑΣΟΚ /«Γιατί δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις γιατρών σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών;»

Την περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών υγείας στην Κάλυμνο, μετά τη μη ανανέωση συμβάσεων πέντε ιατρών συμβεβλημένων έως πρότινος με το ΕΣΥ και την γενικότερη υποστελέχωση των νοσοκομείων στα Δωδεκάνησα, φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση τους ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης, και ο βουλευτής Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσίμαρης, αρμόδιος του ΚΤΕ Υγείας του κόμματος.

Οι δύο πολιτικοί ρωτούν τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για ποιούς λόγους δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των γιατρών στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών μας, κυρίως αυτή την περίοδο που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση ο COVID-19, και πώς θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του νοσοκομείου Καλύμνου, αλλά και γενικότερα των νοσοκομείων της Δωδεκανήσου κατόπιν της απόφασης μη ανανέωσης των συμβάσεων. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκήρυξη κάλυψης όλων των κενών θέσεων μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πότε καθώς οι γιατροί καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες των νοσοκομείων;

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται πως η μη ανανέωση των συμβάσεων των νοσοκομειακών ιατρών πέρα της 31ης-12-2023, που προσελήφθησαν στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες από τα χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, προκαλεί μείζον ζήτημα λειτουργίας των νοσοκομείων ιδίως των νησιών μας. Στην Κάλυμνο πέντε γιατροί ενημερώθηκαν στις 3 Ιανουαρίου πως δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους με το ΕΣΥ. Πρόκειται για τον μοναδικό ψυχίατρο του νοσοκομείου Καλύμνου, όταν στο νησί υπάρχουν σήμερα 400 συμπολίτες μας εξαρτημένοι από φαρμακευτική αγωγή, τον μοναδικό ουρολόγο στο νοσοκομείο, αλλά και τον ένα από τους δύο γενικούς χειρουργούς και έναν γενικό ιατρό. Επίσης, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ενός γιατρού  γενικής ιατρικής στο Περιφερειακό Ιατρείο Βαθέως.

«Οι ιατροί στα νησιά μας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με υπερωρίες και ελάχιστες άδειες και αντί να διασφαλιστεί η παραμονή όσων μάχονται στα νοσοκομεία απολύονται και οι ελάχιστοι ιατροί που διαθέτουμε. Η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα μας, όπως και το δικαίωμα των κατοίκων στη δημόσια υγεία και στην αποτελεσματική πρόσβαση σε αυτήν» σημειώνουν οι βουλευτές.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.

Κύριε Υπουργέ,

Έχω επανειλημμένως επισημαίνει προς το Υπουργείο Υγείας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι η κατάσταση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα νησιά της Δωδεκανήσου δεν είναι μόνο αποκαρδιωτική, αλλά, πολύ χειρότερα, θέτει σε κίνδυνο καθημερινά τη ζωή και την υγεία των νησιωτών. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα ιδιαιτέρως σοβαρό πρόβλημα, αφού σε κάποια νησιά καλύπτονται σχεδόν οι μισές από τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ιατρών. Η άμεση και ασφαλής αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών ουδόλως διασφαλίζεται στον βαθμό που θα έπρεπε, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου η προσέλευση των χιλιάδων τουριστών αυξάνει κατακόρυφα τις ανάγκες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η μη ανανέωση των συμβάσεων των νοσοκομειακών ιατρών πέρα της 31ης-12-2023, οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού κατ’ εφαρμογή του άρθρου δευτέρου της ΠΝΠ 25-2-2020,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες από τα χιλιάδες κρούσματα και νοσηλείες, προκαλεί μείζον ζήτημα επιβίωσης και λειτουργίας των νοσοκομείων ιδίως των νησιών μας. Στην Κάλυμνο, για παράδειγμα, πέντε ιατροί ενημερώθηκαν την 3-1-2024 πως δεν θα ακολουθήσει ανανέωση των συμβάσεών τους με το ΕΣΥ. Πρόκειται για τον μοναδικό ψυχίατρο του νοσοκομείου Καλύμνου, όταν στο νησί υπάρχουν σήμερα 400 συμπολίτες μας εξαρτημένοι από φαρμακευτική αγωγή, τον μοναδικό ουρολόγο στο νοσοκομείο, αλλά και τον ένα από τους δύο γενικούς χειρουργούς και έναν γενικό ιατρό. Επίσης, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση ενός ιατρού γενικής ιατρικής στο Π.Ι. Βαθέως. Μάλιστα, η μη ανανέωση των συμβάσεων έρχεται σε μία περίοδο όπου και πάλι ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση και αυξάνονται διαρκώς οι ασθενείς και οι νοσηλείες.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, είναι απορίας άξιον πως η Κυβέρνησή σας επιλέγει αυτή τη στιγμή να αφήσει ανοχύρωτα τα νοσοκομεία μας και δη αυτά των νησιών μας, τα οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν διαρκώς δραματικό πρόβλημα υποστελέχωσης.  Οι ιατροί στα νησιά μας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους με υπερωρίες και ελάχιστες άδειες και αντί να διασφαλιστεί η παραμονή όσων μάχονται στα νοσοκομεία απολύονται και οι ελάχιστοι ιατροί που διαθέτουμε.

Δεδομένου ότι η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα μας, όπως και το δικαίωμα των κατοίκων στη δημόσια υγεία και στην αποτελεσματική πρόσβαση σε αυτήν.

Δεδομένου ότι τα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν διαρκώς μεγάλο πρόβλημα σχετικώς με την υποστελέχωσή τους και τη μη κάλυψη των οργανικών θέσεων.

Δεδομένου ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων των ιατρών κατ’ εφαρμογή του δευτέρου άρθρου της ΠΝΠ της 25-2-2020 πέρα της 31ης-12-2023, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα επιβίωσης και λειτουργίας των ήδη υποστελεχωμένων νοσοκομείων των νησιών μας και δη της Καλύμνου.

Ερωτάται ο Υπουργός :

  • Για ποιούς λόγους δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των ιατρών στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία των νησιών μας, πολλώ μάλλον αυτή την περίοδο που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση ο COVID-19; Πώς θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του νοσοκομείου Καλύμνου, αλλά και εν γένει των νοσοκομείων της Δωδεκανήσου κατόπιν της απόφασης μη ανανέωσης των συμβάσεων;
  • Οι ιατροί καλύπτουν μόνιμες και σταθερές ανάγκες των νοσοκομείων. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε προκήρυξη κάλυψης όλων των κενών θέσεων μονίμων ιατρών του ΕΣΥ και πότε;»