ΠαΣΟΝοΠ: Σε θετική κατεύθυνση το ν/σ «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το Νοσηλευτικό Κλάδο»

Προς «θετική κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το Νοσηλευτικό Κλάδο» σύμφωνα με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ), η οποία εξαπολύει βολές προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και την Διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).


Η ΠαΣοΝοΠ , η οποία χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά τηρεί στάση αναμονής έως ότου κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στην τελική του μορφή  τονίζει ότι οι «τοποθετήσεις συνδικαλιστικών, επιστημονικών και λοιπών φορέων που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στις τάξεις του νοσηλευτικού προσωπικού».


Καλεί δε όλους τους νοσηλευτές «να σταθούν με ιδιαίτερα κριτική στάση απέναντι στις φωνές εκείνες, που παραβλέποντας το πραγματικό συμφέρον του κλάδου, επιθυμούν για δικούς τους μικροκομματικούς ή αντιπολιτευτικούς λόγους να παρασύρουν τη νοσηλευτική κοινότητα στον αυτοχειριασμό».


Ειδικότερα, η ΠαΣΟΝοΠ, θεωρεί «εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά, όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλους φορείς της νοσηλευτικής περί δήθεν διάσπασης της νοσηλευτικής κοινότητας, περί ισοπέδωσης των τίτλων σπουδών, περί υποβάθμισης των νοσηλευτών και του ρόλου τους, περί διάλυσης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, ακόμα και περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και κυρίως, όταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από φορείς όπως η ΠΟΕΔΗΝ, που μέχρι το 2014 εγγράφως και δημόσια υποστήριζε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, αίτημα που όπως ισχυρίζεται έχει εντάξει στο διεκδικητικό της πλαίσιο ή από παράγοντες της σημερινής Διοίκησης της ΕΝΕ που επί 13 συναπτά έτη κατέχουν τα ίδια αξιώματα ύστερα από εκλογικές διαδικασίες με συμμετοχή στις εκλογές μόνο του 13% των εγγεγραμμένων, όπως έγινε το 2014.


Αυτό το τελευταίο, αποτελεί από μόνο του την ισχυρότερη απόδειξη αποτυχίας της απερχόμενης Διοίκησης της ΕΝΕ στη συσπείρωση των μελών της και στη δημιουργία συναδελφικού κλίματος, αλλά και ικανή συνθήκη νομοθετικής παρέμβασης από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ανακόψει την απαξίωση του φορέα και να προάγει τον εκδημοκρατισμό του».


Η ΠαΣΟΝοΠ αναφέρει ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ-ΝΠΔΔ) επιχειρείται «ο εκδημοκρατισμός και ο πλουραλισμός των απόψεων στις τάξεις του Οργάνου» εξηγώντας, ότι με «τη δυνατότητα διεύρυνσης του εκλογικού Σώματος που επιχειρείται από την αύξηση των Περιφερικών Τμημάτων της ΕΝΕ στα πρότυπα άλλων ΝΠΔΔ του χώρου της Υγείας και με τη δυνατότητα εγγραφής που παρέχεται στους ΔΕ συναδέλφους μας, αναγνωρίζουμε ότι ο νομοθέτης επιθυμεί το ΝΠΔΔ να επιτελέσει το ρυθμιστικό του ρόλο σε όλο το φάσμα της νοσηλευτικής άσκησης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργό συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού».


Προσθέτει επίσης, ότι με «τον ορισμό πλαφόν στις θητείες για κάθε θέση αιρετού, αλλά και με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που επανεισάγεται, επιχειρείται η αποφυγή του φαινομένου δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου του φορέα από κομματικά ή άλλα συμφέροντα, ενώ προάγεται η πολυσυλλεκτικότητα στα Όργανα Διοίκησης με σκοπό τη σύνθεση και όχι την έξωθεν επιβολή απόψεων».


Η ΠαΣΟΝοΠ υπενθυμίζει, ότι «η απλή αναλογική εισήχθη για πρώτη φορά ως εκλογικό σύστημα στην ΕΝΕ το 2011 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, για να καταργηθεί εκ νέου το 2014 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Και τις δύο φορές (2011 & 2014), οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις έγιναν παραμονές των εκλογών, με ότι αυτό σημαίνει».