Πατέντες

Η βασική έρευνα διεξάγεται σχεδόν αποκλειστικά στα δημόσια ερευνητικά εργαστήρια κι επιβαρύνει με μεγάλα ποσά  τους προϋπολογισμούς των κρατών. Αυτή την έρευνα εκμεταλλεύονται χωρίς κόστος οι φαρμακευτικές εταιρείες και την αξιοποιούν για παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων, διατηρώντας όμως δεσμευμένες τις πατέντες, πράγμα που αποφέρει σ΄ αυτές τεράστια κέρδη.

Στην περίπτωση των εμβολίων για τον Sars Covid-2 η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε επιπλέον τις φαρμακευτικές εταιρείες με δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι έρευνες και να τεθούν σε κυκλοφορία τα εμβόλια. Η Κομισιόν, δέσμια στο μαγικό χέρι της αγοράς, απέφυγε να δεσμεύσει τις πατέντες, ώστε να μπορούν να διατεθούν ως δημόσιο αγαθό για παραγωγή εμβολίων από κάθε εργοστάσιο που διαθέτει σχετική υποδομή και τεχνογνωσία.
Και είναι 18 ανάλογα εργοστάσια στην ΕΕ.

Έτσι, παρά τους αρχικούς διθυράμβους,  βρεθήκαμε πολύ σύντομα στο αδιέξοδο της μειωμένης παραγωγής και των εκβιασμών από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ η ΕΕ αποδεικνύεται τραγικά ανεπαρκής να διασφαλίσει τα στοιχειώδη.

Όταν λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε πριν λίγες μέρες την άρση πατέντας των εμβολίων που χρηματοδοτήθηκαν από τη φορολογία των ευρωπαίων πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης κάγχασε πως αυτό ισοδυναμεί με κρατικοποίηση της Pfiser, ξεχνώντας πως ο ίδιος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, κ. Μόσιαλος, είχαν προτείνει το ίδιο ακριβώς πράγμα πολλούς μήνες νωρίτερα!

Τη θέση για την άρση των πατεντών υιοθέτησαν πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ο ΠΟΥ. Όμως ο περίγυρος του Μαξίμου, ενώ βρίσκεται σε απόγνωση για την ανεπάρκεια εμβολίων, επιμένει να μην υιοθετεί την άρση πατεντών, αλλά υποκινεί τους «πρόθυμους» να εισηγούνται δημοσίως ακόμη και αγορά Ρωσικών και Κινέζικων εμβολίων από τη χώρα μας, πράγμα που, αν ακούγονταν πριν λίγο καιρό, θα προκαλούσε θυμηδία στους επιστημονικούς κύκλους, αφού δεν υπάρχουν δημοσιευμένα πρωτόκολλα και ερευνητικοί φάκελοι για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Ο γνωστότερος εκ των προθύμων του Μαξίμου είναι ασφαλώς ο Εξαδάκτυλος. Έγινε γνωστός παριστάνοντας τον λοιμωξιολόγο, ξεχνώντας ταυτόχρονα ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να προασπίσει εν μέσω πανδημίας τους γιατρούς της χώρας και τώρα εισηγείται κινέζικα εμβόλια (εδώ), χωρίς αυτό ν΄ αποτελεί ούτε θέση του ΠΙΣ, ούτε της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Πόσο πιο κάτω θα ρίξει ο Εξαδάκτυλος το κύρος του ΠΙΣ;