Πάθηση – φονιάς που συχνά δεν διαγιγνώσκεται

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Υπουλος «φονιάς» των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί γιατροί τη φλεβική θρόμβωση, μία πάθηση ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ασθενών που όμως συχνά διαφεύγει της διάγνωσης με αποτέλεσμα να μην προλαμβάνεται ούτε να αντιμετωπίζεται επιτυχώς. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι τρεις στους δέκα αιφνίδιους θανάτους νοσηλευομένων οφείλονται σε πνευμονική εμβολή (στην οποία οδηγεί η φλεβική θρόμβωση). Κάθε χρόνο στις χώρες της Ε.Ε. 543.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, αριθμός που είναι διπλάσιος σε σχέση με το άθροισμα των θανάτων από το έιτζ, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού και τα τροχαία ατυχήματα.

Ενδεικτικά της συχνότητας και της υποτίμησης της νόσου είναι τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη σε 70.000 ασθενείς από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οπως έδειξε η μελέτη, το 42% των νοσηλευομένων σε παθολογικές και το 64% των νοσηλευομένων σε χειρουργικές κλινικές διατρέχουν κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής (μεταξύ των κυριοτέρων παραγόντων κινδύνου ή πολύωρη ακινησία). Ωστόσο, μόνο το 40% των παθολογικών ασθενών και το 60% των χειρουργικών ασθενών που παρουσίαζαν προφίλ υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου ελάμβαναν τη συνιστώμενη θρομβοπροφύλαξη. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη χώρα μας ήταν 33% και 72%.

Κατευθυντήριες οδηγίες για προφύλαξη

Με στόχο τη μείωση κατά 50% των θανάτων εξαιτίας της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, ειδικοί επιστήμονες με πρωτοβουλία της Ερευνητικής Μονάδας Θρόμβωσης και Βιολογίας των Αγγείων της Α΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέταξαν τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για προφύλαξη. Οι οδηγίες αλλά και τα στοιχεία για τη συχνότητα της νόσου παρουσιάστηκαν χθες από τον καθηγητή αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ κ. Δ. Κισκίνη, τον αναπληρωτή καθηγητή αιματολογίας του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris IV) κ. Γρ. Γεροτζιάφα, τον καθηγητή αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αστέριο Κατσαμούρη, τον καθηγητή Ορθοπεδικής κ. Κ. Μαλίζο και τον διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης Θρόμβωσης του New Mexico των ΗΠΑ κ. Αλ. Σπυρόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κισκίνη, οι κατευθυντήριες οδηγίες θα αποτελέσουν μοχλό κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας αλλά και των πολιτών, αφού όπως είπε, «ο ενημερωμένος ασθενής απαιτεί καλύτερες υπηρεσίες υγείας». Ο κ. Κατσαμούρης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νοσοκομειακών επιτροπών θρομβοπροφύλαξης, που θα λειτουργούν σε κάθε νοσηλευτική μονάδα της χώρας. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αν. Μάνθος και ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Δ. Βαρτζόπουλος.