ΠΑΤΜΟΣ: Να μη γίνουν εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και να γίνουν κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε χθες στην γενική συνέλευση για την υγεία!

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>

Από "Πατμιακά Χρονικά

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση για το θέμα της υγείας, μετά και την παραίτηση της μοναδικής αγροτικής γιατρού.

Οι λόγοι της συνέλευσης ήταν να ακουστούν οι πολίτες και να βρεθούν τρόποι για την διεκδίκηση γιατρών γιατί είχαμε απομείνει μόνο με τον παθολόγο και διευθυντή παθολογίας .

Ο κ. δήμαρχος που ξεκίνησε την συνέλευση, ανέφερε ότι έχει κάνει τα πάντα, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας, για την έλλειψη γιατρών οι υποσχέσεις είναι θα και θα, αλλά ακόμα και αυτός ο…

διορισμός της γενικής γιατρού κυρίας Στρατήλας καθυστερεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παραδέχτηκε με λίγα λόγια ότι το κράτος είναι ανάλγητο.

Στο τραπέζι των συντονιστών και οργανωτών ο δήμαρχος Πάτμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Κ.Υ. Πάτμου και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η συνέλευση όμως πολύ γρήγορα, ξέφυγε από το αρχικό της σκοπό και κατέληξε σε λαϊκό δικαστήριο για τον εναπομείναντα γιατρό Δαμιανό Ασλάνογλου που αντί να βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι με τους άλλους, βρισκόταν ακριβώς απέναντι δεχόμενος καταιγισμό καταγγελιών από κατοίκους, για κακή συμπεριφορά, αποδίδοντας του ακόμα και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση, κυρίως όμως ότι είναι η αιτία της έλλειψης γιατρών, γιατί δεν έρχονται όπως είπαν γι αυτόν και όσοι έρχονται τους διώχνει με την συμπεριφορά του.

Του απέδωσαν και την παραίτηση της αγροτικής γιατρού γιατί δεν την βοηθούσε στην συνταγογράφηση και την άφηνε να κάνει όλες τις εφημερίες, αν και η αγροτική γιατρός μετά την παραίτηση της του έδωσε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι υπήρξε άριστη συνεργασία μεταξύ των και δεν  υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Οι συντονιστές δεν μπόρεσαν να κατευθύνουν τη συζήτηση και φάνηκε σε πολλούς ότι έγινε για να στήσουν στον τοίχο τον γιατρό.

Να τον διώξουμε να έρθουν άλλοι γιατροί έλεγαν. Κάθε καταγγελία συνοδευότανε από χειροκροτήματα και γιουχαΐσματα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι κανείς δεν τον κατήγγειλε σαν κακό γιατρό, για λανθασμένες διαγνώσεις, για έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την ιατρική του επιστήμη.

Ο γιατρός πολλές φορές προσπάθησε να απαντήσει κυρίως για την συνταγογράφηση, αλλά δεν τον άφησαν γιατί αναπτύχθηκε ένας διάλογος από τον οποίο τελικά δεν μπόρεσε να δώσει τις απαντήσεις που προφανώς ήθελε.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της πίεσης ήταν να δηλώσει δημόσια την παραίτηση του από το Κέντρο Υγείας. Αυτό επιβραβεύτηκε από πολλούς με χειροκροτήματα.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε τον συμπατριώτη μας Γιώργο Ν. Γαμπιεράκη να αποχωρήσει από την αίθουσα λέγοντας δεν συμμετέχω σε λαϊκά δικαστήρια.

Από δω και πέρα τα πράγματα διαγράφονται πολύ δύσκολα για το Κ.Υ. Πάτμου. Ναι μεν έχει γιατρό γιατί για να παραιτηθεί εχει μια διαδικασία και δεν  μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη,  αλλά διερωτόμαστε.  Αφού δεν τα έβγαζαν πέρα οι δύο  γιατροί  πως θα τα βγάλει πέρα ο ένας  ;

Σύντομα πληρέστερο ρεπορτάζ.

Τελικά φθάσαμε και στο προκείμενο . Διατυπώθηκε το παρακάτω ψήφισμα  μετά από σύντομη διεργασία.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πάτμος σήμερα την 21η Μαρτίου 2013 συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση οι κάτοικοι της νήσου με θέμα τη λήψη αποφάσεων για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο αυτή τη στιγμή μετά την παραίτηση της μοναδικής αγροτικής ιατρού έχει μόνον έναν παθολόγο, ο οποίος και αυτός έχει υποβάλλει προφορικά την παραίτησή του.

Κατόπιν των ανωτέρω η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:

1.- Να συσταθεί επταμελής επιτροπή, αποτελούμενη απ΄οτους:1) Δήμαρχο Πάτμου κ. Γρηγόρη Στόικο, 2) Γιαλουρίδου Ειρήνη, 3) Ελισσαίου Αθαν., 4) Τσαμπαλάκη Νικήτα , 5) Γκούσκο Παναγιώτη, 6) Μουλιάτη Σμαράγδα και 7) Γρύλλη Λάζαρο.

Η Επιτροπή θα μεταβεί άμεσα στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να διεκδικήσει το διορισμό γιατρών.

Επίσης θα ενημερώσει και τις Επιτροπές Υγείας των πολιτικών κομμάτων.

2.- Να γίνουν κινητοποιήσεις στο νησί , όπως:

– Κατάληψη του Κέντρου Υγείας Πάτμου

-Κλείσιμο των Δημοτικών Υπηρεσιών

-Κλείσιμο του λιμανιού της Σκάλας.

– Μη πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου και αντί αυτών πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων.

-Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες.

Επίσης συστήνεται Επιτροπή συντονισμού των κινητοποιήσεων, αποτελούμενη από τους:

1) Γαμπιέρη Αντώνη, 2)Μαύρου Νομική, 3)Βοργιά Σώζοντα, 4)Κορώνη Θεολόγο,

5)Μιχαηλίδη Γιάννη, 6)Κανέλλη Γιάννη, 7)Ματθαίου Μπενέτο, 8)Γιαμαίου Γεωργία,

9)Κωνσταντά Αργυρή, 10)Κάνδρο Γεώργιο, 11)Στράτα Χριστόδουλο και12)Ευγενικό

Πανάγο.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ