Πέμπτη και Παρασκευή πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή τα νοσοκομεία της χώρας. Γιατροί και εργαζόμενοι πραγματοποιούν 48ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας την επίλυση σειράς αιτημάτων.

 

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο «Αττικόν», προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα που προκύπτουν από την αδυναμία εφημερίας του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας και της Πρόνοιας, με αυξημένη χρηματοδότηση, να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου προσωπικού, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά και να τους καταβληθεί το επίδομα των 176 ευρώ.

Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η απόφαση ελήφθη κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα.

Στη γενική συνέλευση απορρίφθηκε η πρόταση κλαδικής συμφωνίας μεταξύ νοσοκομειακών γιατρών και υπουργείου Υγείας. Για να συνεχίσουν τον διάλογο με το υπουργείο, οι γιατροί ζήτησαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τον Σεπτέμβριο.

Εάν αυτό δεν συμβεί, αποφάσισαν την προκήρυξη πενθήμερης πανελλαδικής απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου. Τα αιτήματά τους είναι τα εξής:

Καθαρές αποδοχές 1.600 ευρώ για τους ειδικευόμενους γιατρούς και αντίστοιχη κλιμάκωση στις παραπάνω βαθμίδες. Πληρωμή των εφημεριών με βάση τους νέους μισθούς. Κατάργηση του πλαφόν των αποδοχών τους προς τον αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσίας.

Πλήρης διαχωρισμός των τακτικών από τις υπερωριακές αποδοχές. Η εφημερία είναι και θα παραμείνει ως αυστηρά υπερωριακός χρόνος εργασίας. Αυτό ισχύει και για τις εφημερίες ετοιμότητας, αφού και σε αυτές ο γιατρός τίθεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της υπηρεσίας. Χορήγηση ρεπό ύστερα από κάθε ενεργό εφημερία.

Πρωινό τακτικό ωράριο, εξάωρο, πενθήμερο 30ωρο και το πολύ μία εφημερία την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς ειδικούς και ειδικευόμενους. Πέντε χιλιάδες νέες προσλήψεις γιατρών, πέραν της κάλυψης των κενών που προκύπτουν από αποχωρήσεις από συνταξιοδοτήσεις. Να πάψουν οι προσλήψεις επικουρικών και συμβασιούχων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ