Πελατεία στους ιδιώτες και περικοπές φαρμάκων

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού» για τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής και της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Δυο κατάπτυστες αποφάσεις που στέλνουν τους ασθενείς του «Ευαγγελισμού» πελατεία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και οδηγούν σε περικοπή των θεραπειών που έχουν ανάγκη, πήρε το τελευταίο διάστημα η διοίκηση του νοσοκομείου, στα πλαίσια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Με έγγραφό του στις 3 Απρίλη 2008 ο διοικητής του «Ευαγγελισμού», Αντώνιος Κονταράτος, ενημερώνει τους Διευθυντές των Επιστημονικών Τμημάτων: «Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον προγραμματισμό Αξονικών και Μαγνητικών Τομογραφιών μπορείτε, σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά την κρίση σας να αποστέλλετε περιπατητικούς ασθενείς σε εξωτερικά απεικονιστικά κέντρα ούτως ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση». Με πρόσχημα τις ελλείψεις και τις λίστες αναμονής, το νοσοκομείο μετατρέπεται σε «δίαυλο» που εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων που πουλούν υπηρεσίες Υγείας.

Είχε προηγηθεί (27.3.2008) εισήγηση του Διευθυντή της Διοικητικής Υπηρεσίας προς το Διοικητικό Συμβούλιο για περικοπή φαρμάκων. Η πρόταση ανέφερε συγκεκριμένα: «Σας γνωρίζουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κάνουν περικοπές μεγάλων ποσών, στην εξόφληση των φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί σε νοσηλευόμενους ασθενείς του νοσοκομείου μας, με την αιτιολογία ότι τα φάρμακα αυτά δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς, σύμφωνα με τις ενδείξεις του ΕΟΦ. Δεδομένου ότι αυτό έχει ως συνέπεια τη διαφυγή εσόδων του νοσοκομείου, η συνταγογράφηση των φαρμάκων, θα πρέπει να γίνεται, ορθολογικά και σύμφωνα πάντα με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις τους. Σε περίπτωση που εφεξής θα γίνονται περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της προαναφερόμενης αιτίας, τα ποσά θα πρέπει να καταλογίζονται στους θεράποντες – συνταγογραφούντες ιατρούς».

Η απαράδεκτη πρόταση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και του εκπροσώπου των εργαζομένων και στελέχους του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας Ηλία Σιώρα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι ανεπίτρεπτος ο περιορισμός στη χορήγηση φαρμάκων. Αλλά και ότι αν τα ασφαλιστικά ταμεία δε δικαιολογούν τα φάρμακα, που έχουν ανάγκη οι ασθενείς, η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται από το νοσοκομείο δωρεάν.

Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε απόφαση του ΔΣ που τροποποιεί την αρχική εισήγηση, απαλείφοντας το σημείο που προτείνει να πληρώνουν οι γιατροί για τα φάρμακα που συνταγογραφούν, αλλά διατηρεί τη σύσταση «η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται ορθολογικά και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ ενδείξεις».