Πέντε εκατ. ευρώ για σύγχρονες Μονάδες Εντατικής Παίδων, από το Ιδρυμα Νιάρχος

ΣΕ ΔΥΟ ΔΩΡΕΕΣ ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ προχωρά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να αναμορφωθούν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων αλλά και να ενισχυθούν τα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εργασίες ανακαίνισης και αγορά εξοπλισμού για τη Μονάδα Παίδων και Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», καθώς και για τις ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης, του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, του ΠΑΓΝ Ηρακλείου Κρήτης και των Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις αρχές του 2012 όπως εκτιμάται, η χώρα μας θα διαθέτει 47 σύγχρονες εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας για παιδιά. Είναι ενδεικτικό, όπως ανέφερε η διευθύντρια της ΜΕΘ Παίδων στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης κ. Μαρία Κώτσιου, πως σήμερα λειτουργούν μόνο 8 κρεβάτια στη Μονάδα. Ομως, για τα 521.000 παιδιά της ευρύτερης περιοχής απαιτούνται 15 κλίνες.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατασκευαστικές και ανακαινιστικές εργασίες, αγορά εξοπλισμού και οχημάτων, αλλά και κάλυψη μισθοδοσίας επιστημονικού προσωπικού για την ενίσχυση των 19 Κέντρων Παιδικής Μέριμνας και Παιδοπόλεων. Σημειώνεται, πως τα κέντρα αυτά φιλοξενούν ορφανά ή εγκαταλελειμμένα παιδιά, ανηλίκους των οποίων οι γονείς πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες ή κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους έπειτα από εισαγγελική εντολή.

Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα που παρουσίασε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Παιδόπολης «Αγιος Ανδρέας» κ. Παναγιώτα Λεωτσάκου, 275 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν τον τρόμο της βίας μέσα στο σπίτι τους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον δύο στους δέκα ανηλίκους έχει υποστεί σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία.

Στην πλειονότητά τους ωστόσο, τα κέντρα αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Είναι ενδεικτική η περίπτωση του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Νεάπολης Λασιθίου: φιλοξενεί 20 παιδιά, ενώ η δυναμικότητά του είναι για 50, διαθέτει όμως μόλις 5 εργαζομένους ως μόνιμο προσωπικό.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση παρουσία της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φώφης Γεννηματά. Η υφυπουργός χαρακτήρισε πολύτιμη την προσφορά του Ιδρύματος, ιδίως στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία. «Η οικονομική κρίση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας» τόνισε, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υλοποιηθούν σύντομα τα προγράμματα.