Πέντε μέρες για ένα κρεβάτι Εντατικής

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σε βαρύτατη κατάσταση «στοιβάζονταν» χθες στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ, έως ότου να βρεθεί κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αθήνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπευθύνους, αρκετοί από αυτούς θα χρειαστεί να περιμένουν έως και πέντε ημέρες μέχρι να νοσηλευτούν, με αποτέλεσμα να παίζεται η ζωή τους κορόνα- γράμματα.

Οι λίστες αναμονής, που τις «καλές» ημέρες δεν φτάνουν τους 15 ασθενείς και τις «κακές» ξεπερνούν τους 30, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της ανεπάρκειας κλινών στις Μονάδες της χώρας.

Ένα στα 4 κλειστό

Κι όμως, την τελευταία περίπου δεκαετία ένα στα τέσσερα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παραμένει σταθερά κλειστό κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού!

Ειδικότερα, σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν περίπου 500 κρεβάτια, παρ΄ όλο που με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς θα έπρεπε να υπάρχουν στη χώρα μας τουλάχιστον 2.000 κλίνες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού. Έτσι, σε καθημερινή βάση η πληρότητα των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ ξεπερνά το 100%, με αποτέλεσμα οι συγγενείς των ασθενών να κάνουν αγώνα… δρόμου και να βιώνουν 24ωρα αγωνίας έως ότου να βρεθεί λύση. Πολυτραυματίες και βαριά ασθενείς κάθε ηλικίας περιμένουν διασωληνωμένοι στους διαδρόμους των νοσοκομείων, αναμένοντας να έρθει η σειρά τους με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Σημειώνεται πως εάν ένας βαριά τραυματισμένος ή ένας που έχει υποβληθεί σε βαριά χειρουργική επέμβαση λάβει εξειδικευμένη φροντίδα, έχει 70% πιθανότητες να επιβιώσει.

Αγωγή 100 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου από προμηθεύτρια εταιρεία

ΣΕ ΑΓΩΓΗ κατά του Ελληνικού Δημοσίου που κοινοποιείται και στην Ε.Ε. προχώρησε προμηθεύτρια εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων υλικών, διεκδικώντας από τα ελληνικά δικαστήρια 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο για ηθική βλάβη αλλά και την άμεση εξόφλησή της- μαζί με τους τόκους! Σημειώνεται πως τα χρέη των νοσοκομείων προς τη συγκεκριμένη εταιρεία ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ευρώ…

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αγωγή, «η εταιρεία έχει συνολικές απαιτήσεις από τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία προμηθεύει (τους πουλάει δηλαδή) με ιατρικά μηχανήματα και ιατρικό αναλώσιμο υλικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό άνω των 6.200.000 ευρώ για τα έτη 2004-2007». Πρώτο στη λίστα των… κακοπληρωτών που επισυνάπτεται στην αγωγή, είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, αφού τα χρέη του τη συγκεκριμένη τετραετία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ ο «Ερυθρός Σταυρός» έρχεται δεύτερος με 413 χιλιάδες ευρώ. Και παρά το γεγονός πως η προμηθεύτρια εταιρεία, όπως υποστηρίζει, δεν έχει λάβει ούτε ένα… τσακιστό ευρώ, έχει ήδη καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο τον ΦΠΑ- αφού έχει εκδώσει υποχρεωτικά, τιμολόγια.

Το αποτέλεσμα, όπως υπογραμμίζεται στην αγωγή, είναι η εταιρεία να βρίσκεται σε «δεινή οικονομική θέση», αφού τα χρέη της ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 42 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Σημειώνεται πως στην πλειονότητά τους, οι προμηθεύτριες εταιρείες έχουν «παγώσει» τις προμήθειες ιατρικών υλικών προς τα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες ημέρες, αιτούμενες να οριστεί από την κυβέρνηση ο τρόπος εξόφλησης των τιμολογίων που χρονολογούνται από τον Ιανουάριο του 2005 και ανέρχονται σε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.