Πέντε νέα θύματα από τη γρίπη

Πεννυ Μπουλουτζα

Στους 68 ανέρχονταν χθες το απόγευμα οι ασθενείς με νέα γρίπη που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας απεβίωσαν χθες λόγω επιπλοκών της γρίπης ένας 72χρονος που δεν είχε ιστορικό υποκείμενης νόσου, ένας 54χρονος με ιστορικό κακοήθειας, καθώς και μία 61χρονη, μία 52χρονη και ένας 80χρονος που έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, προχθές το βράδυ ανακοινώθηκε άλλος ένας θάνατος 64χρονης γυναίκας που επίσης έπασχε από καρδιαγγειακό νόσημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 68 θανάτους ατόμων που είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, οι 10 αφορούσαν σε άτομα που δεν αντιμετώπιζαν άλλο πρόβλημα υγείας.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία δύο 24ωρα, επτά ασθενείς της νέας γρίπης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μεταξύ των ασθενών αυτών και μία 27χρονη έγκυος.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έως χθες είχαν αναφερθεί από τις χώρες της Ε.Ε. -από την αρχή της «κρίσης»- περισσότερα από 1.830 θανατηφόρα κρούσματα της νέας γρίπης, κυρίως σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΕCDC, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι θάνατοι σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή οι Ελληνες συνεχίζουν να «αρνούνται» σε σημαντικό βαθμό τον εμβολιασμό έναντι της νέας γρίπης. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας «απόψεις και στάσεις της κοινής γνώμης σχετικά με τη νέα γρίπη» (για το διάστημα από 14 έως 20 Δεκεμβρίου), το 77% των Ελλήνων θεωρεί ότι «γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα» σε σχέση με τη νέα γρίπη, και το 74% δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, καθώς στην πλειονότητά τους φοβούνται παρενέργειες.