Πέντε νησιά ζητούν παιδίατρο

Κραυγή απελπισίας από χιλιάδες γονείς που ζουν σε ελληνικά νησιά, καθώς η έλλειψη παιδιάτρου δημιουργεί πολλά προβλήματα και δυσκολίες για τους ίδιους, ενώ θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων παιδιών σε Ιθάκη, Αλόννησο, Σαμοθράκη, Σκόπελο και Πάτμο.

Παρότι οι θέσεις παιδιάτρων είναι οργανικές και έχουν προκηρυχθεί κατ’ επανάληψη, ουδείς ενδιαφερόμενος παρουσιάζεται. Με αποτέλεσμα οι οικογένειες να είναι αναγκασμένες να ταξιδεύουν για ώρες, να δαπανούν χρήματα σε μεταφορικά και ξενοδοχεία για διανυκτέρευση, ενώ τα παιδιά, συχνά ταλαιπωρημένα από κάποια ασθένεια, να περνούν ατέλειωτες ώρες μέχρι να πάνε και να επιστρέψουν από τον γιατρό.

«Στο νησί δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και δύο χρόνια, κατά καιρούς προκηρύσσονται θέσεις αλλά κανείς δεν εμφανίζεται. Απαιτούνται κίνητρα, ένα επίδομα και μοριοδότηση, μήπως κάποιος ενδιαφερθεί», λέει ο κ. Ιωάννης Πετρουδας, δήμαρχος Σαμοθράκης. Στο νησί των 3.000 κατοίκων υπάρχουν 130 παιδιά του Δημοτικού και 110 σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Πρόσκληση στην…ΕΕ

«Τώρα σκέπτομαι να απευθυνθούμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μήπως εκεί υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην Ιθάκη», λέει ο δήμαρχος κ. Γιώργος Βασιλόπουλος και, όπως δηλώνει, ο δήμος έχει αποφασίσει να προσφέρει δωρεάν στέγη σε όποιον παιδίατρο πάει στο νησί. Στην Ιθάκη ζουν 3.500 κάτοικοι και υπάρχουν 600 παιδιά μικρής ηλικίας. Στο τοπικό Κέντρο Υγείας υπηρετούν τρεις ιατροί, αλλά η θέση του παιδιάτρου παραμένει κενή.

«Από τον Οκτώβριο δεν έχει πατήσει παιδίατρος στο νησί. Μέχρι τον περασμένο Μάιο υπήρχε ιατρός στο Κ.Υ., που ερχόταν όμως 2-3 φορές την εβδομάδα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και ως κίνηση διαμαρτυρίας δημοτικές Αρχές και γονείς κλείσαμε τη Νομαρχία Κεφαλονιάς. Ενας γονιός είναι αναγκασμένος να ταξιδέψει στην Κεφαλονιά ή την Πάτρα, να πληρώσει ξενοδοχείο για διαμονή και να περάσει ώρες στο ΙΧ προκειμένου να κάνει μια εξέταση του παιδί του.

Η θέση παιδιάτρου προβλέπεται οργανική και έχει προκηρυχθεί χωρίς όμως να παρουσιαστεί κάποιος. Εχουν γίνει πέντε διαγωνισμοί και κανείς δεν εμφανίστηκε. Ελπίζουμε κάποια στιγμή μήπως ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και προξενήσουμε το ενδιαφέρον ενός γιατρού».

Την ίδια κατάσταση βιώνουν οι γονείς στην Αλόννησο, καθώς για μια επίσκεψη σε παιδίατρο απαιτείται ταξίδι 4,5 ωρών (οι 3 με ταχύπλοο) στον Βόλο, βεβαίως, καιρού επιτρέποντος.

«Παιδίατρος δεν υπήρχε ποτέ ούτε ήρθε στα τρία χρόνια της δημοτικής μας Αρχής», λέει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Βλάικος. Στο νησί των 3.000 κατοίκων υπάρχουν γύρω στα 300 παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και προσχολικής ηλικίας ενώ στο Πολυμορφικό ιατρείο υπηρετούν ο διευθυντής και δύο αγροτικοί ιατροί.

«Παρά τις προσπάθειες του Δήμου αλλά και του Νοσοκομείου Βόλου, στο οποίο υπάγεται το ιατρείο, όλοι οι διαγωνισμοί υπήρξαν άγονοι. Εγιναν 2-3 προκηρύξεις αλλά δεν εμφανίστηκαν γιατροί που να ενδιαφέρονται.

Ετσι οι γονείς αναγκάζονται να πάνε στον Βόλο, ξοδεύονται, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και όταν έχουμε «απαγορευτικό» κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα ώστε πριν ακόμα λήξει η θητεία ενός ιατρού να προκηρύσσεται εγκαίρως η θέση».

Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ