Πέντε παγίδες στον νέο νόμο

 

Τις πρώτες δυσκολίες της εφαρμογής σίγουρα τις είχε φανταστεί. Αυτό, όμως, που ίσως να μην είχε υπολογίσει ο Δ. Αβραμόπουλος είναι πως η ελαστικότητα του νέου αντικαπνιστικού νόμου θα προκαλούσε την αντίδραση των περισσότερων καταστηματαρχών.

Αλλωστε, τα προσκόμματα αποκαλύφθηκαν γρήγορα. Από τα πρώτα 24ωρα που ετέθη σε ισχύ ο νόμος ανέκυψαν τουλάχιστον πέντε βασικά προβλήματα:

1 Η δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού στα καταστήματα κάτω των 70 τ.μ. με τα αμέσως μεγαλύτερα είναι αναπόφευκτη: Ενώ τα μικρά έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε «καπνιζόντων», όσα έχουν λίγο μεγαλύτερο εμβαδό θα πρέπει να περιορισθούν σε ένα μικρό καπνιστήριο που δεν θα ξεπερνά το 30% του συνολικού χώρου που διαθέτουν.

2 Η αδειοδότηση για τους χώρους καπνιστών υποκρύπτει «παγίδες» για τους επιχειρηματίες. Μέχρι να φθάσουν στους δήμους για να λάβουν την τελική έγκριση, πρέπει να προσλάβουν πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα για να εξασφαλίσουν σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων, καθώς και πλήρη κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος. Αμέσως μετά, όμως, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι και με την πολεοδομία, η οποία μπορεί να τους βάλει σε μπελάδες εάν έχουν επεκταθεί παρανόμως. Ακολουθεί η πυροσβεστική που παραμένει αμφίβολο εάν θα εγκρίνει τη δημιουργία των γυάλινων παραπετασμάτων καθώς θεωρούνται επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

3 Αδεια δεν θα δίνεται εάν δήμος δεν εγκρίνει τα μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του αέρα στους χώρους καπνιζόντων. Συνεπώς, έγκειται στη διάθεση του αρμόδιου υπαλλήλου εάν ένα κατάστημα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος;

Αλλωστε, έστω και αν υπάρχουν πάγιες οδηγίες της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, αυτές δεν είναι ακόμη γνωστές στους καταστηματάρχες.

4 Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μετατραπούν σε… μπράβους της νύχτας, αφού καλούνται με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας να λαμβάνουν όλα τα μέτρα «για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις». Δηλαδή, να τους πετούν έξω.

5 Αρμόδια αρχή για τους ελέγχους και τα πρόστιμα ορίσθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Μόνο που διαθέτει ένα τμήμα με μόλις 26 άτομα για τον εντοπισμό των παραβατών σε όλη την Ελλάδα. Αγνωστο παραμένει ακόμη με τι τρόπο θα συμβάλουν στο έργο των ελέγχων το Λιμενικό, η ΕΛ.ΑΣ. και η δημοτική αστυνομία.

Δ. ΕΥΘ.