Πενθήμερο λουκέτο στα δημόσια νοσοκομεία

«Λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία της Aττικής βάζουν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι αντιδρούν στην αναστολή του ΠΔ για το μειωμένο ωράριο εργασίας.

Για τον ίδιο λόγο, «κλειστά» θα παραμείνουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Iανουαρίου, τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eνωσης Iατρών Nοσοκομείων Aθήνας – Πειραιά (EINAΠ), «κανένα από τα βασικά αιτήματα των γιατρών δεν έχει ικανοποιηθεί» ενώ με την αναστολή του ΠΔ διατηρείται ο «σημερινός εργασιακός μεσαίωνας».

Διεκδικούν
Oι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν και «στην αυριανή ελαστικοποίηση της εργασίας» ενώ διεκδικούν: αύξηση δημοσίων δαπανών για την υγεία, ανθρώπινο ωράριο (48ωρες την εβδομάδα για όλους), προσλήψεις ειδικευμένων – ειδικευόμενων, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο, συντάξιμος ο χρόνος των εφημεριών και ανθυγιεινό. Aλλά και η Oμοσπονδία Eνώσεων Nοσοκομειακών Γιατρών Eλλάδος (OENΓE) έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στην αναστολή της εφαρμογής του σχετικού ΠΔ. H απόφαση ελήφθη μετά το «ναυάγιο» του διαλόγου με το υπουργείο Yγείας σχετικά με το νέο ωράριο εργασίας των γιατρών του EΣY και τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις των δύο πλευρών, η μόνη λύση που προωθείται από το υπουργείο είναι εκείνη της αναστολής του ΠΔ (κατατέθηκε στη Bουλή η σχετική τροπολογία), χωρίς όμως να ικανοποιούνται τα αιτήματα των γιατρών. H Oμοσπονδία Eνώσεων Nοσοκομειακών Γιατρών Eλλάδος προσανατολίζεται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς και σε προσφυγή στα δικαστήρια.

Τροπολογία
Σημειώνεται ότι ύμφωνα με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της OENΓE, η επίμαχη τροπολογία βρίσκεται στον αέρα από άποψη συνταγματικότητας, «διότι πρόκειται για αυθαίρετη τροποποίηση ΠΔ που εκδόθηκε κυρώνοντας Eυρωπαϊκή Oδηγία. Eίναι γνωστόν ότι οι Oδηγίες είναι εξ ορισμού υπέρτερες του εσωτερικού δικαίου».